Niške vesti

Izložba predmeta iz Vinče u Nišu

vincaIzložba Muzeja grada Beograda „Vinča – fragmenti za rekonstrukciju prošlosti“ autora Milorada Ignjatovića, biće otvorena 10. juna u Galeriji Sinagoga u Nišu. Na izložbi će biti predstavljene posude i figurine iz perioda od 5200. do 4200. godine stare ere, iz doba neolita, kao i iz bakarnog i bronzanog doba, koje su otkrivene u periodu 1978-2010. godine.

Postavka „Vinča- fragmenti za rekonstrukciju prošlosti“ predstavljena je prošle godine u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, a nastala je kao plod saradnje Muzeja grada Beograda i stručnjaka koji su radili arheološka istraživanja na lokalitetu Vinča.

Autori izložbe su želeli da na atraktivan i naučno popularan način, najširoj publici prenesu svoja iskustva sticana tokom istraživanja arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči.

Posetioci u Nišu će imati prilike da vide i figurinu trudne vinčanske žene i prosofomorfne poklopce sa predstavama ljudskog ili životinjskog lica koji se u neolitsko doba javljaju samo u vinčanskoj kulturi.

Na izložbi će biti predstavljeni i predmeti za kućnu upotrebu kao što je velika posuda za skladištenje hrane sa bogatom dekoracijom i „Svadbeni set iz Vinče“ – grupa keramičkih posuda koje su se upotrebljavale prilikom velikih gozbi.

Izložba „Vinča- fragmenti za rekonstrukciju prošlosti“ biće otvorena do 3. jula 2011. godine.

B92

Pročitajte i...