Niške vesti

EI Niš se ruši

ei-nisProteste za smenu direktora Elektronske industrije (EI) pokrenuli su Samostalni i Inudstrijski sindikat početkom nedelje, ali su zatim kontra proteste održali i članovi ASNA koji daju podršku direktoru Miodragu Stamenkoviću. I jedni i drugi nezadovoljstvo iskazuju na neobičnoj adresi, ispred gradske Direkcije za izgradnju, čiji je direktor Branislav Jovanović, lider URS.

Jovanović za „Novosti“ kaže da problem EI neće rešiti smena direktora, već sistemski pristup koji podrazumeva i rušenje svih objekata u krugu EI koji se prostire na više desetine hektara između Niša i Niške Banje.

Upravni odbor je pre tri dana, kako nezvanično saznajemo, zatražio da direktor Stamenković podnese ostavku, ali on insistira da se navedu tačni razlozi za smenu. Sindikati koji od utorka protestuju, stavljaju na teret direktoru niz nepravilnosti. Radiša Spasić, predsednik radne grupe za socijalna pitanja, tvrdi da je protiv Stamenkovića podneta 21 krivična prijava koje čame u fiokama istražnih organa.

– Samo za viski i parfeme u 2009. godini potrošio je 2,2 miliona dinara. Zapošljavao je ljude koji su već dobili socijalni program, prodavao je stanove budzašto u Beogradu – navodi Spaisć. – Za to vreme 10.000 radnika čeka isplatu minimalaca.

ASNA čiji je predsednik Predrag Blagojević, kategorično tvrdi da je većina radnika protiv smene. I oni su se okupili ispred Direkcije.

– Potpuno je pogrešna adresa za proteste jer sam sa saradnicima učinio sve da se reši agonija EI. Ništa neće rešiti smena. Ceo Holding koji sada ima 30 zaposlenih sa velikim primanjima, treba smanjiti na najviše osam – kaže Jovanović. Nišlije su sentimentalno vezane za EI, ali je vreme da se krene dalje.

NEMA KUPACA
Nijedan investitor nije hteo da pogleda objekte koji su zastareli i propali. Nudili smo i Nemcima i francuskom „Sažemu“, ali svi hoće „grinfild investicije“ koje podrazumevaju komunalno i infrastrukturno zemljište što EI jedino može da ponudi.

Večernje Novosti

Pročitajte i...