Niške vesti

E-reciklaža: Posao za 40 Nišlija

e-reciklaza U Nišu će u subotu biti otvorena fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada u kojoj će se na godišnjem nivou preraditi 5.000 tona ovog opasnog otpada. Fabrika je izgrađena po najsavremenijim ekološkim standardima EU i vredna je više od milion evra, što je do sada, najveća grinfild investicija u ovoj oblasti u Srbiji – izjavio je u utorak „Novostima“ Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

– U fabrici će posao dobiti 40 radnika – i to onih koji su najugroženiji – kvalifikovani i niskokvalifikovani radnici, ali i jedan broj inžinjera. A u pogonu će se ručno, ali i u najsavremnijim mlinovima, rasklapati, a zatim drobilicama i drugim mašinama, prerađivati sve što radi na struju – bela tehnika, tehnički uređaji i oprema koji će kao nove sirovine prodavati na tržištu – objašnjava Đurić. – Kako je reč o fizičkom, a ne hemijskom tretmanu otpada, životna sredina je potpuno bezbedna jer nema spaljivanja, izduvnih gasova, niti otpadnih voda.

U ovoj fabrici će se prerađivati petina od ukupne količine otpada koji se sakupi.
– Sve što se preradi biće ponovo iskorišćeno – od metalnih delova, bakarnih kablova, plastike od koje će se praviti novi branici za automobile pa do komponenti od zlata – kaže naš sagovornik.

Izgradnju fabrike finansiralo je nekoliko domaćih kompanija, među kojima je „Jugo -IMPEKS EER“ iz Niša.

Izvor: Novosti

Pročitajte i...