Niške vesti

Dva jubileja na otvaranju Filmskih susreta

ljubisa-samardzicTokom Filmskih susreta biće obeležena dva velika jubileja. U zvaničnom takmičarskom programu biće prikazano 10 filmova, od toga dva premijerno „Kako su me ukrali Nemci“ i „Zajedno“, a na zatvaranju gostujući film „Cinema komunisto“ i „O Gringo“ Darka Bajića. Publici na Letnjoj pozornici pokloniće se više od 80 glumaca.

100 godina srpskog igranog filma
Filmski susreti počinju u subotu 20. avgusta. Ove godine biće zaista svečano jer se tokom festivala obeležavaju i dva važna jubileja, kaže za City radio Dejan Dabić.

„U okviru pratećeg programa obeležićemo i 100 godina spskog igranog filma. Prvi srpski igrani film proizveden je 1911. godine “ Život i dela besmrtnog Vožda Karađorđa“ čiča Ilije Stanojevića. I to će na neki način biti obeleženo i na samom otvaranju festivala na Letnjoj pozornici.

Umetnički direktor festivala , Dragan Vujić Vujke, uvažiće i tu značajnu činjenicu da je reč o jednom velikom jubileju , a mi ćemo u okviru pratećeg programa napraviti izložbu, u saradnji sa Arhivom Jugoslovenske kinoteke.

Izložbom ćemo obuhvatiti neke značajne periode u razvoju srpskog igranog filma počevši od Karađorđa, a gledaćemo i neke filmske inserte“, najavljuje Dejan Dabić.

50 godina rada na filmu Ljubiše Samardžića
Drugi veliki jubilej je vezan za život i rad glumca i reditelja, ali našeg nekadašnjeg sugrađanina Ljubišu Samardžića, koji ove godine obeležava 50 godina rada na filmu.

„Ljubiša Samardžić je 1961. godine u Zagrebu započeo svoju filmsku karijeru i to u filmu „Igre na skelama“, Srećka Vejganda, a po scenariju Zore Dirnbah. To je film koji je na neki način ukazao na raskošni talenat jednog od naših najznačajnijih filmskih glumaca, čoveka koji je svojevremeno dobio i Kopa Volpi 1967. na venecijanskoj Mostri, što je jedna od najvažnijih glumačkih nagrada koju je neki naš glumac dobio na značajnim međunarodnim festivalima.“

Ljubiša Samardžić će se pokloniti publici nakon projekcije filma „Miris kiše na Balkanu“, koji će biti prikazan kao prvi film u zvaničnom takmičarskom programu. A zatim će uslediti obeležavanje njegovog jubileja.

Uručenje nagrade „Pavle Vuisić“ prošlogodišnjem laureatu – Nedi Arnerić
Na svečanom otvaranju će biti zaista svečano jer će i Nedi Arnerić tada biti uručena nagrada „Pavle Vuisić“ koju je dobila prošle godine. Ovu nagradu dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije na predlog prethodnih laureata. Neda Arnerić je prošlogodišnji laureat, ali je u vreme uručenja nagrade bila sprečena da dođe u Niš, tako da će joj nagrada biti uručena ove godine. Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo je Petar Božović.

City Radio

Pročitajte i...