Niške vesti

DIN napušta još 200 radnika

cigareteDo 16. avgusta ove godine iz niške Filip Moris operations, kako se odnedavno naziva DIN Filip Moris, dobrovoljno će otići od 150 do 200 radnika.

Radnicima će biti odobren socijalni program koji im omogućava isplatu jedne prosečne zarade po godini radnog staža, kao i tri mesečne neto zarade koje prethode mesecu u kojem im se isplaćuje ukupan iznos, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora u kompaniji.

„Nakon konsultacija sa predstavnicima sindikata, kompanija Filip Moris operejšens ponudila je svim svojim zaposlenima mogućnost da se prijave za dobrovoljni odlazak kako bi se broj zaposlenih prilagodio novom modelu poslovanja u fabrici. Planirano je da ceo proces bude završen do 16. avgusta 2011, a konačan broj zaposlenih koji će napustiti kompaniju biće poznat na kraju procesa“, navodi se u saopštenju menadžmenta kompanije.

Predsednik ASNS DIN Dejan Janićijević potvrdio je da je menadžment kompanije nedavno saopštio da uvodi „novi program poslovanja“, prema kojem „prestaje potreba za radom skoro 30 odsto od oko 580 zaposlenih u proizvodnji kompanije, stacioniranoj u Nišu“.

Tri fabrička sindikata insistirala su da proces bude transparentan, kao i da odlazak radnika bude dobrovoljan, uz sindikalni program, a ne po osnovu tehnološkog viška. „Neki od naših zahteva su uvaženi, ali mi smo nezadovoljni kad bez posla ostane i jedan radnik“, kaže on.

Naši izvori kažu da će svi koji su zainteresovani za odlazak podnositi zahteve do 27. maja, a početkom juna biće obavešteni o njihovoj sudbini. Reč je o trećem talasu odlaska radnika iz DIN, koja je septembra 2003, kada je Filip Moris kupio fabriku, imala oko 2.470 zaposlenih.

Najpre je krajem 2004. dobrovoljno otišlo oko 1.400 radnika, uz nadoknadu od tri dohotka po godini staža, što je iznosilo od 10.000 do 100.000 dolara, a septembra 2009. za tehnološki višak proglašeno je 309 radnika.

B92

Pročitajte i...