Niške vesti

Deponije u Nišu pored svake bandere

deponija Prvo što vide putnici koji autobusom stižu u Niš jeste najprljavija ulica u gradu. Divlje deponije u Ulici Đuke Dinić, pored Tvrđavske pijace u kojoj nema nijednog kontejnera a koja je najkraći put do centra grada, izgleda da su godinama nerešiv problem kako za komunalna preduzeća „Medijana“ i „Tržnica“, tako i za komunalne inspektore i grad. Gomile đubreta u Ulici Đuke Dinić ostavljaju vanpijačni prodavci, ali i trgovinske radnje u toj ulici koje nemaju zakonom propisane kontejnere, tvrdi direktor JKP „Tržnica“, Nebojša Petrović. On kaže da „Tržnica“ ima svoje sudove za odlaganje smeća, ali da ne može da čisti i van pijačnog prostora jer to nije njihov posao.

Petrović podseća da je vanpijačna prodaja dugogodišnji problem grada, ali da svih ovih godina nije bilo moguće usaglasiti rad komunalnih i tržišnih inspektora i policije, koji bi trebalo zajedno da deluju na terenu. Nadležni u „Medijani“ potvrđuju ovu priču i kažu da zbog vanpijačne prodaje angažuju dodatne ekipe i imaju dodatne troškove.

– Svake večeri čistimo otpatke koje ostavljaju vanpijačni prodavci i radnici brojnih okolnih lokala, ali ne postižemo da uklonimo sve bačeno đubre s trotoara Đuke Dinić. Do pre šest meseci postojao je kontejner koji je „Medijana“ uklonila jer su ga vlasnici lokala premeštali često jer im je smetao prilikom distribucije robe. Sada se đubre iz kineskih i drugih prodavnica baca oko bandera, što je raj za pse lutalice, koji svakodnevno traže hranu u tim gomilama otpadaka i razvlače đubre na sve strane – kažu u „Medijani“.

Predsednik opštine Crveni krst Lelica Kostić kaže da će „Medijani“ poslati dopis u kome traži postavljanje kontejnera.

– Svesni smo problema u toj ulici. U toj ulici se, istina, mešaju nadležnosti „Medijane“, „Tržnice“, koja rukovodi pijacom, i opštine. Imali smo sastanke, ali se do sada ništa nije rešilo – kaže Kostićeva.

Bratislav Vučković, pomoćnik direktora za operativne poslove u „Medijani“, ističe da bi svaki lokal u gradu, pa i u Ulici Đuke Dinić, trebalo da ima svoju posudu za odlaganje đubreta.

– „Medijana“ će, svakako, izaći svima u susret da postavi kontejnere, ali mora se prethodno utvrditi čija je nadležnost čišćenje otpadaka iz pijace. Mi smo nadležni za čišćenje ulice, a „Tržnica“ za svoju teritoriju, tako da nije korektno da đubre završava na kolovozu i trotoarima, što se često dešava. Uzgred, zahtev za postavljanje kontejnera se šalje Upravi za komunalnu delatnost, koja određuje lokaciju za postavljenje i nalaže nama da to mi učinimo – objašnjava Vučković.

Komunalnoj inspekciji gradske opštine Crveni krst ovaj problem dobro je poznat, ali kažu da da ni kazne ne pomažu. Samo ove godine napisano je dvadesetak prijava, ali ništa nije pomoglo. Kazne za fizička lica su od 500 do 5.000 dinara, a za pravna od pet do 50.000 dinara.

Najgore kada je pijačni dan

Ako ni novčane kazne nisu pomogle, građani koji žive u okolnim kućama opravdano strahuju za svoje zdravlje i kažu da je najgora situacija petkom i subotom kada je pijačni dan.
– Centar grada se od autobuske stanice nalazi na 800 koraka, a tu se stvara epicentar zaraze. Čopori pasa lutaju od bandere do bandere gde se baca smeće – kaže Boban Stojanović, stanovnik ove ulice.

Izvor: Blic

Pročitajte i...