Niške vesti

Darovi za one kojima je potrebna pomoć

novogodisnji-darovi Lokalna vlast, banke i rotarijanci u Nišu obeležili i ove novogodišnje i božićne praznike prigodnom podelom poklona. Osim „ludih“ dočeka i prazničnih čestitanja, i ove novogodišnje i božićne praznike u Nišu obeležila su uglavnom simbolična darivanja najmlađih ili najugroženijih. Za ovakve lepe gestove, kojima nije pristojno „gledati u zube“, pogotovu ako se među njima nađe i pokoji od suštinske važnosti, odlučili su se lokalna vlast, banke, rotarijanci… Utisak je, ipak, da bi se „sezoni humanosti“ više verovalo kada bi briga o najslabijima bila stalna, sistemska i izdašna, što nije nemoguće uprkos ekonomskoj krizi, u kojoj smo manje-više oduvek.

OTP banka Srbije odlučila se ovih dana za nešto izdašniju humanost. Direktor Regionalnog centra banke u Nišu Dragan Radivojevićuručio je gradonačelniku Milošu Simonoviću donaciju od 500.000 dinara za adaptaciju i opremanje Sigurne kuće. Radivojevićje tom prilikom kazao da banka „često donira ustanove u oblasti zdravstva i socijalne zaštite“. Prvoj sigurnoj kući u Nišu i na jugu Srbije, koja bi trebalo da se otvori narednog meseca, i u svakom trenutku zbrine 25 žena i dece – žrtava nasilja u porodici, donacija će, svakako, biti od značaja. Otvaranje ove kuće pomogli su Grad, Ministarstvo rada i više „društveno odgovornih kompanija“, ali je finansijska plemenitost umela da presuši. Zbog toga su od sredine 2007, kada je doneta odluka o otvaranju ustanove, nadležni na lokalu više puta bili prinuđeni da javno zatraže pomoć.

Opština Palilula, jedna od pet gradskih opština u Nišu, uz podršku ostalih opština i nevladinog sektora, odlučila se za klasični simbolički gest. Čelnici opštine ovih dana podelili su novogodišnje paketiće za najmlađe stanovnike romske nacionalnosti. U mesnoj kancelariji Đuka Dinićodržan je i kulturno-umetnički program namenjen zvanicama i ovim mališanima koji, nesumnjivo, spadaju u najugroženiju kategoriju Nišlija.

Simboličnom, ali i „praktičnom“ darivanju pribegao je i Rotari klub, u kojem su najmlađi članovi Rotari kluba Niš – Naissus. Klub je juče obavestio javnost da tokom prve polovine januara ove godine sprovodi akciju „Pismo majci, poklon detetu“, u okviru koje će majkama svih novorođenih beba na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra u Nišu podeliti poklone. Praznični poklon sastoji se od flašice, cucle i „edukativnog pisma kako se treba ophoditi prema detetu“, navodi rotarijanski podmladak.

Izvor: Danas

Pročitajte i...