Niške vesti

Dan volontiranja u Nišu

volonteriNaši srednjoškolci/ke danas volontiraju u lokalnim kompanijama i institucijama!
Dan volontiranja 2012, u sklopu projekta Srednjoškolci za srednjoškolce, treću godinu za redom, organizuje Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS).

Srednjoškolci za srednjoškolce je ustaljen koncept u mnogim evropskim državama i bazira se na volonterizmu mladih, srednjoškolskom aktivizmu i društveno odgovornom poslovanju preduzetnika.
Sastoji se u tome da srednjoškolci/ke u toku jednog dana u godini ne pohađaju nastavu, već dobijaju priliku da provedu jedan radni dan u određenom preduzeću. Potom preduzetnici doniraju Prvi srednjoškolski fond, koji je 2010. godine osnovala Unija srednjoškolaca Srbije.

Ove godine učestvuje preko 1600 srednjoškolaca i srednjoškolki u 23 grada u Srbiji (Bela Crkva, Bačka Palanka, Bečej, Kraljevo, Ćuprija, Niš, Surdulica, Kikinda, Valjevo, Novi Sad, Smederevo, Sombor, Leskovac, Beograd, Pančevo, Zaječar, Odžaci, Novi Pazar, Pirot, Kovin, Ruma, Sremska Mitrovica, Požarevac, Knjaževac).

Sredstva prikupljena u Fond se kasnije, na osnovu konkursa za učeničke projekte, dodeljuju učeničkim parlamentima za realizaciju aktivnosti u srednjim školama. Učenički parlamenti su neformalne grupe mladih koje inače nemaju sopstvene izvore finansiranja. Na ovaj način, UNSS pruža podršku učeničkim parlamentima da sprovode aktivnosti koje se tiču unapređenja lokalne zajednice.

Prikupljena sredstva iz Fonda biće dodeljena po jednom učeničkom parlamentu iz svakog od gradova. Za odabir projekata učeničkih parlamenata, koji će biti finansirani, formiraće se tim koji će činiti predstavnici/e Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Srbije i stručnjaka u oblasti omladinskog aktivizma. Projekat je podržan od strane Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije i Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovom prilikom UNSS se zahvaljuje svim lokalnim preduzetnicima i institucijama koji su podržali ovogodišnju realizaciju Dana volontiranja. Među njima su i Gradske opštine Medijana, Palilula i Crveni Krst, Regionalna razvojna agencija, Erozija, Javna preduzeća i Javna komunalna preduzeća, a najveći broj radnih mesta ponudilo je Dunav osiguranje.

Pročitajte i...