Niške vesti

CSI Niš

csi-nisU opremanje forenzičkih laboratorija u Nišu, Sofiji i pograničnom pojasu, Srbija i Bugarska uložiće više od 580.000 evra, u sklopu zajedničkog projekta koji će kofinansirati Evropska unija sa 85 odsto sredstava, saopštili su juče u Nišu predstavnici policija dveju zemalja.

Od ukupne sume Srbiji je namenjeno 308.000 evra. Fizičko-hemijske laboratorije Nacionalnog kriminalističkog centra u Nišu i Istraživačkog instituta za forenziku i krimnologiju u Sofiji dobiće najsavremenije uređaje za analizu psihoaktivnih susptanci, opremiće se i nekoliko laboratorija u pograničnom pojasu Bugarske, a forezničari iz obe zemlje proći će obuku kako bi oformili zajednički informacioni sistem.

Predviđena je i nabavka takozvanih SPOT testova za brzu analizu narkotika na terenu i obuku kriminalističkih tehničara iz obe zemlje u pograničnom regionu za njihovo korišćenje. To sve će pospešiti otkrivanje narkotika i učiniti efikasnijim rad policija Srbije i Bugarske na prekidanju krijumčarskih kanala.

Kriminalistički centar u Nišu za šest godina postojanja obavio je 12.000 raznih veštačenja od čega su u 45 odsto slučajeva u pitanju bili narkotici. Godišnje se u ovom centru obavi 2.000 analiza.

Blic

Pročitajte i...