Niške vesti

Blatnikova Palilula

Aleksandar Blatnik

Light the pipe

Istaknuti umetnik, arhitekta, karikaturista, slikar grafičar, dizajner i pisac Aleksandar Blatnik koji živi i radi u Nišu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, promovisao je karikaturu sa temom „PALILULA- Light the pipe“ u okviru pratećih programa 45.“Filmskih susreta“

Ovaj rad, koji je poslužio kao ilustracija na šibicama koje su deljene posetiocima i gostima Festivala, na simboličan način objašnjava mogući pojam nastanka imena „palilula“, rekao je autor.

Blatnik je jedan od najvećih živih karikaturista Srbije, član ULUSA, ima preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i preko 30 samostalnih izložbi u prestižnim galarijama u Srbiji i svetu. Crtao je karikature za sve listove u zemlji i nekoliko televizijskih kuća. Nosilac je preko 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo. Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu, a naročito delima sa temama iz svakodnevnog života, ali i onim sa dnevnopolitičkom tematikom, snažno je i široko uticao na likovno stvaralaštvo i obrazovanje, mnogih karikaturista u Srbiji. Aleksandar Blatnik ima atelje koji se nalazi na teritoriji Gradske opštine Palilula.

Pročitajte i...