Niške vesti

Besplatne avio-karte za evropske destinacije

avion Najbolje studente koji dobijaju stipendije, sportiste i članove sportskih klubova koji su u toku prošle godine ostvarili najznačajnije rezultate, grad Niš će nagrađivati besplatnim povratnim avio-kartama do deset evropskih destinacija do kojih će putovati sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, saopšteno je u Skupštini grada.

Namera grada je da na ovaj način nagradi mlade ljude za uspehe koje su postigli, a da oni tako steknu i razmene iskustva, koja će kasnije da primene ovde. Takođe, oni će na neki način biti i promoteri našeg grada. Imamo nameru da ovakvu akciju nastavimo i ubuduće – rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Prema procenama gradskih vlasti, pravo na besplatnu avio-kartu imaće više od 200 mladih ljudi, a više od 160 već je pozitivno odgovorilo na nedavno upućena pozivna pisma iz kabineta gradonačelnika. U prvom krugu besplatnih putovanja, koji će se završiti u septembru, do evropskih destinacija moći će da putuju svi zainteresovani studenti koji dobijaju stipendije. Broj studenata i sportista koji će putovati ubuduće zavisiće od broja slobodnih mesta u avionima.

Studentima i sportistima će uz avionske karte biti plaćene i aerodromske takse. Oni će moći besplatno da putuju do Forlija, Beča, Frankfurta, Ciriha, Rima, Pariza, Moskve, Londona, Kopenhagena i Dizeldorfa. Do Forlija u Italiji putovaće italijanskom lou kost kompanijom „Vind džet“, a do ostalih destinacija crnogorskim „Montenegro erlajnsom“, sa presedanjem u Podgorici.

Grad Niš, inače, iz ovogodišnjeg budžeta subvencioniše letove ovih avio kompanija sa niškog aerodroma sa, kako su vlasti saopštile, 1,5 miliona evra. Kako letovi tih kompanija još nisu dovoljno popunjeni, znalci procenjuju da će putovanja najboljih studenata i sportista doprineti rešavanju tog problema, a neće dodatno i ozbiljnije koštati grad, pošto on kroz subvencije već plaća određeni broj „viška“ karata po svakom letu.

Ko putuje

Pravo na besplatne avio-karte imaju najbolji korisnici stipendija grada Niša, najbolji studenti Univerziteta u Nišu u 2009/10, dobitnici najveće gradske nagrade „11. januar“, korisnici PECD stipendija DIN „Filip Moris“, stipendisti Fonda opštine Medijana „Sveta Petka“ i stipendisti republičke Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. Takođe, isto pravo imaju i sportisti i članovi sportskih klubova koji su prošle godine ostvarili najbolje rezultate.

Izvor: Danas

Pročitajte i...