Niške vesti

Arheološki park Medijana – turistima

medijana-za-turiste
medijana-za-turiste Realizacija ambicioznog i velikog projekta uređenja jednog od najvećih i najpoznatijih arheoloških nalazišta iz antičkog doba u Srbiji, Medijane, između Niša i Niške Banje, počela je juče. Projekat koji nosi radni naziv „Konstantinova vila na Medijani 2010 – 2013“ realizuje se pod okriljem Ministarstva kulture Srbije, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Narodnog muzeja u Nišu, kao i Instituta za konzervaciju i Arheološkog i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, predviđa istraživanja i uređenje arheološkog parka, što treba da bude okončano do kraja proleća 2013. godine, pred centralnu svečanost obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Ministarstvo kulture Srbije odobrilo je za istraživačke radove samo u ovoj godini 17 miliona dinara, a Gordana Milošević, koja je na čelu tima za realizaciju projekta, istakla je da će se obaviti mnogi radovi:

– U ovoj godini predviđeni su radovi do 15. novembra i u naredna tri meseca moraćemo da nadoknadimo dosta izgubljenog vremena, pošto je projekat trebalo da se realizuje do kraja juna ove godine. Planom je predviđeno da se za turiste pripremi i uredi arheološko nalazište na površini od 4,5 hektara. Najviše će se sada raditi u severozapadnom delu lokacije kada će biti određen gabarit Konstantinove vile. Iskreno se nadam da ćemo ponovo imati sreće i otkriti nove i vredne freske, slične već pronađenim na Medijani. Zbog toga su sa nama i konzervatori koji će raditi na freskama koje su planirane da se skinu i pripreme za eventualnu jedinstvenu izložbenu postavku. Zidovi, međutim, neće ostati bez fresaka, jer na njima će biti postavljene replike otkrivenih i vrednih – rekla je vođa ekipe istraživanja na Medijani Gordana Milošević.

Prezentacijom ovog arheološkog lokaliteta, rekla je Gordana Milošević, obuhvaćeni su carska vila sa peristelom, ulazna antička kapija, terme, dve ranohrišćanske crkve i ogradni zid. Biće, rečeno je, rekonstruisana i dvorana za prijem, ali i vrtovi, mozaici i svi ostali sadržaji na Medijani.

– Sve je isplanirano – dodala je – i negde će se raditi konzervacija, negde revitalizacija, a nakon toga rekonstrukcija i na kraju prezentacija. Studenti Arhitektonskog fakulteta uradiće i svojevrsnu rekonstrukciju rimske, Konstantinove epohe – po Vitruviju uradiće ratne sprave koje će biti postavljene na nalazištu, čime će u stvari u celosti biti rekonstruisan život na Medijani od pre skoro dva milenijuma.

Kako su rekli u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, očekuje se da najveći broj planiranih radova na konzervaciji, revitalizaciji i prezentaciji do sada otkrivenih arheoloških vrednosti na Medijani bude završen do sredine 2012. godine, kada će ova izuzetna antička lokacija biti konačno otvorena za turiste i goste Niša.

Izvor: Politika

Pročitajte i...