Niške vesti

Vikend japanske pop kulture

Vikend japanske pop kulture, u organizaciji niškog ogranka nevladine organizacije “Sakurabana“, održaće se u petak i subotu, 4. i 5. marta na filozofskom fakultetu i u prostoru Alternativnog kulturnog centra.

tresnjin-cvet

U amfiteatru filozofskog fakulteta od 18:15. posetioci će moći da gledaju dugometražnu sajber pank anime dramu, a u subotu od 22 sata u AKC-u organizatori će puštati japansku pop-rock muziku kao i originalnu muziku pisanu za anime.

Potpredsednik “Sakurabane“ Niš, Aleksandar Turkulović, kaže da oni svojim dejstvom i sa puno entuzijazma pokušavaju da svim zainteresovanima omoguće da osete deo svetske senzacije koju nudi Japan birajući što kvalitetniji materijal.

S obzirom da je u pitanju projekcija anime filma, Aleksandar je objasnio da je anime japanski animirani film koji je nastao na osnovu manga stripova koji su veoma popularni u Japanu. Ne dobija ni svaki manga strip priliku da bude ekranizovan, već onaj koji se istakao svojim kvalitetom ili je privukao brojnu publiku.

Organizacija Sakurabana je nastala 2007. u Beogradu, a niški ogranak je oformljen tek 2010. godine i sada broji oko 20 stalnih članova i još desetak neredovnih. U ovoj organizaciji moguće je naučiti crtanje japanskih stripova, imati kratak kurs japanskog jezika i družiti se sa zaljubljenicima u japansku umetnost. Zato što još uvek nemaju svoje prostorije, “Sakurabanu“ je najlakše naći na facebook-u. Sakurabana u prevodu sa japanskog jezika znači trešnjin cvet.

Izvor: City Radio

Pročitajte i...