Niške vesti

U Nišu otvorena bolnica za hemodijalizu

U Nišu je otvoren centar za hemodijalizu kompanije Fresenius Medical Care. Broj pacijenata na dijalizi u Nišu trenutno je oko 300, a kapacitet nove bolnice je oko 100 pacijenata na hemodijalizi u dve smene.

hemodijaliza

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Nevena Karanović, nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas i gradonačelnik Miloš Simonović otvorili su u utorak u Nišu bolnicu za hemodijalizu kompanije Fresenius Medical Care, vodećeg proizvođača opreme za hemodijalizu u svetu.

„Godišnje se u bolnicama u Srbiji od bubrežnih bolesti leči oko 15.000 pacijenata, a oko 4.500 su pacijenti kod kojih je neophodna dijaliza. Od toga je 4.000 pacijenata na hemodijalizi, a oko 500 je na programu kućne dijalize“, rekla je Karanovićeva na otvaranju.

Ona je kazala da kapaciteti 57 zdravstvenih ustanova u Srbiji nisu dovoljni i da će pet novootvorenih centara „Frezenijusa“ u Srbiji u znatnoj meri olakšati lečenje ovakvih pacijenata.

Karanovićeva je najavila da će Vlada Srbije u četvrtak razmatrati Program kontrole bubrežnih bolesti i razvoj programa hemodijalize i transplatacije, čime će Srbija usvojiti standarde u ovoj oblasti, u skladu sa evropskim standardima.

Broj pacijenata na dijalizi u Nišu trenutno je oko 300, a kapacitet nove bolnice je oko 100 pacijenata na hemodijalizi u dve smene.

Ambasador Mas je, najavljujući da će njegova zemlja ove nedelje ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kazao da je Srbija na putu modernizacije i integracije u sve evropske strukture.

Na tom putu, na kome se susreće sa mnogim izazovima, nije sama, rekao je on i naglasio da je ekonomska saradnja dve zemlje u usponu i da samo ulaganje „Frezenijusa“ u nove kapacitete za hemodijalizu iznose oko tri miliona evra.

Bolnica za hemodijalizu u Nišu je u sistemu zdravstvenog osiguranja Srbije, u njoj se nalaze 32 aparata za dijalizu, a ukupna površina bolnice je 1.226 kvadratnih metara uz obezbeđivanje punog komfora za pacijente.

U svetu je otvoreno 2.700 centara „Frezenijusa“, u kojima se dijalizira oko 210.000 pacijenata, od ukupno 1,4 miliona ljudi kojima je ovakav tretman neophodan, rečeno je na otvaranju.

Gradonačelnik Simonović je rekao da je ovo prva grinfild investicija u oblasti zdravstva južno od Beograda. „Frezenijus“ je već otvorio tri centra u Beogradu i jedan u Novom Sadu.

Izvor: Mondo

Pročitajte i...