Niške vesti

Trka „Kroz Srbiju“

biciklistiTradicionalna 52. medjunarodna biciklistička trka „Kroz Srbiju“, startovaće 12. juna u Nišu i voziće se putevima rimskim imperatora, saopšteno je dansa na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije. Trka ima šest etapa u više od 1.000 kilometara, a završava se 17. juna u Beogradu (Singidunum).

Interesovanje za ovogodišnji srpski „Tur“ je ogromno i do sada se prijavilo čak 47 ekipa, a organizatori će morati da smanje spisak i do 20. marta saopšte koji će timovi učestvovati.

Ovogodišnja trka, kao i nekoliko prethodnih, organizovaće se pod patronatom Ministarstava ekonomije i regionalnog razvoja i omladine i sporta. Cela trka će se ponovo voziti pod sloganom „Turizam i biciklizam zajedno“.

„Organizujući ovu trku već mislimo na sledeću. Naredne godine biće obeleženo 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta, pa će Niš, nekadašnja rezidencija Cara Konstantina, biti polazno mesto karavana i obeležavanja velikog istorijskog datuma. Zato ćemo i ovu trku voziti od niške Mediane do beogradskog Singidunuma“, rekao je Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i predsednik Organizacionog odbora trke.

Sportski direktor Aleksandar Milenković rekao je da su se za trku prijavila i dva kontinentalna profi tima – PSK Virpul iz Češke i Kristina vočis Onfon iz Danske u čijim redovima su tri sjajna vozača Rasmusen, Eli i Šumaher.

„U pitanju je odličan termin pred Olimpijske igre u Londonu i mnoge zemlje žele da na našoj trci provere i pripreme biciklista za najznačajniji događaj. Ostavili smo tri mesta za srpske ekipe. Dva srpska olimpijca, prošlogodišnji pobednik Ivan Stević i Gabor Kasa startovaće u turskom profi timu Manisa spor“, rekao je Milenković.

Darodavac žute majice biće Pošta Srbije, dok će plavu majicu sponzorisati banka Sosijete ženeral.

Beograd će i ove godine biti domaćin cilja trke „Kroz Srbiju“.

„Nadam se da će se naše ekipe upustiti u borbu za najviši plasman. Želimo da ovo bude jedna od najuspešnije organizovanih trka, jer se i kroz biciklizam može popularisati turistička ponuda glavnog grada i Srbije“, rekao je Dragan Ćirić iz Sekreterijata za sport i omladinu Beograda.

Direktor Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac smatra da će Srbija kroz biciklizam promovisati sve njene lepote.

Predsednik organizacije trke „Kroz Srbiju“ Ljubomir Živanović zahvalio je svima koji će učestvovati u organizaciji ovogodišnje trke.

Trasa ovogodišnje trke „Kroz Srbiju“: prva etapa, (Niš, 12. jun, svečano otvaranje trke i prolog), druga etapa (Niš – Kragujevac, 13. juna), treća etapa (Kragujevac – Bajina Bašta, 14. juna), četvrta etapa (Bajina Bašta – Pale, 15), peta etapa (Milići – Ruma, 16. juna) i šesta etapa (Sremska Mitrovica – Beograd, 17. juna).

Blic

Pročitajte i...