Magazin

Top 4 ekstremnih sportova u Nišu koje morate probati

Ekstremni sportovi su uzbudljiv vid rekreacije ukoliko ste priklonjeni adrenalinu, avanturi i akciji – ako ste siti standardnog subotnjeg izlaska i ispijanja popodnevnih kafa u istim kafićima, ako čeznete o nesvakidašnjem odmoru koji će vam probuditi sva čula, ohrabrite se da isprobate neku od ovih ekcentričnih aktivnosti.

Pogrešna je pretpostavka da je za ovakve pustolovine nužno otputovati na drugi kraj sveta, egzotičnu destinaciju ili pak u susednu državu.

Za sve “adrenalinske zavisnike” smo sastavili ultimativni vodič kako biste već ovaj vikend rezervisali vašu avanturu.

#1 Uspravno veslanje na dasci ili SUP (Stand up paddling) – avantura na Nišavi i Oblačinskom jezeru

Uspravno veslanje na dasci ili SUP je sjajna solucija ako tek ulazite u ove eskstremne vode, jer se od vas ne očekuje da odmah posedujete veštine profesionalnog sportiste. Sve što vam je inicjalno potrebno jeste odgovarajuća oprema i entuzijazam.

SUP daska je zapravo plovilo na naduvavanje koje, u zavisnosti od vaših potreba i preferencija, može biti različitih dužina i dimenzija. One se mogu koristiti na stajaćim vodama, jezerima, ali i na bržim rekama.

U skladu sa tim, postoje sledeće kategorije SUP opreme:

-Allround SUP daske – savršene za početnike i one koji veslaju sporijim tempom. Kako je nosni deo plovila najčešće zaobljen, one su najpogodnije za lako manervisanje i ujedno predstavljaju najstabilniji tip dakse. Preporučuju se za veslanje na mirnijim vodenim površinama, poput Oblačinskog jezera.

-Touring SUP daske – idealne za one koji se već oprobali u ovoj sportskoj disciplini, te imaju veštinu i kondiciju za veslanje bržim tempom. Nosni deo dakse je malo više zašiljen, što ih čini pogodnim za veslanje na duže staze i po bržim rekama, kao što je na primer Nišava.

-Takmičarske SUP daske – predodređene za profesionalce i one koji žele da se ozbiljnije oprobaju u ovom sportu. Karakterističnog su dizajna, te su dosta duže od prethodno navedenih tipova.

Bilo da želite samo da isprobate ovaj sport ili da mu se istinski posvetite, najbolje je kupiti SUP daske na akciji, kako biste se uverili da li je ovo idealan ekstremni sport za vas.

#2 Vožnja kajakom ili kanuom po Nišavi

Vožnja kajakom ili kanuom je idealno rešenje za sve ljubitelje netaknute prirode kao što je Nišava – ovakva zanimljiva ekspedicija može biti sjajan povod za tim building, porodično okupljanje ili nezaboravan doživljaj sa prijateljima.

Kajakaštvo kao sportska grana podrazumeva odabir jedne od 2 ponuđene varijacije:

-Vožnja kajakom – veslači sede u kajaku i koriste veslo sa dve lopatice
-Vožnja kanuom – veslači kleče u kanuu i koriste veslo sa jednom lopaticom

Kajak kao plovilo je brže i lakše za manervisanje od kanua, te je zgodnije za početnike, dok je kanuu zahtevniji jer podrazumeva veći stepen spreme. Oba čamca se mogu koristiti za veslanje na mirnim i divljim vodama.

Ukoliko ipak želite još uzbudljiviju varijantu, opredelite se za kanjoning – tip rekreacije koji kombinuje brzinu kajaka i kompleksnost kanua, ali se izvodi bez čamca – pešice. Ovaj ekstremni sport iziskuje izdržljivost, spretnost i snagu, jer se odnosi na spuštanje niz rečne klisure, kao što je na primer Sićevačka klisura.

#3 Parkur – ulični sport za Nišlije koji žive za adrenalin

Parkur je savršen sport, jer se može izvoditi samostalno ili u timu, a da pritom uzbuđenje ostane isto. Ova sportska diciplina se odnosi na veštinu kretanja gde je cilj preći sa jednog mesta na drugo u što kraćem vremenskom intervalu, prelazeći usput različite prepreke.

Vaše telo je ovde jedini aset koji vam je potreban kako biste prevazišli pomenute prepreke koje mogu biti gotovo sve – od ograda, visokih zidova i kapija, pa sve do automobila i kamiona. Stoga je stari deo grada idealno mesto za ovakav poduhvat zbog obilja zanimljivih objekata.

Ovaj. tzv. urbani sport, predstavlja izvrsnu alternativu standardnom vežbanju u teretani, jer se postiže isti efekat za kraći rok, i na zabavniji način.

#4 Brdski biciklizam pokraj Niške Banje

Brdski biciklizam se odnosi na vožnju biciklom putevima kao što su šume, brda, planine, parkovi i poljane, a u Srbiji on sve više dobija na popularnosti. Kako biste se bavili ovim sportom, neophodna vam je odgovarajuća oprema, kao i iskusan mentor koji će vam pokazati tehnike vožnje.

Godine 2021. je kreirana staza za brdski biciklizam u Niškoj Banji koja je duga oko 1500 metara.

Bilo koji vid brdskog biciklizma podrazumeva široke gume sa kamponima, ojačanu konstrukciju prevoznog sredstva, kao i suspenzije na prednjoj viljuški. Kod nas je najrazvijeniji tzv. “Downhill” biciklizam koji se odnosi na vožnju uskim i strmim šumskim stazama. Prosečna vožnja traje svega 3-4 minuta, a vozači dosežu brzinu i do 70 kilomatara na čas.

Tokom vožnje, obavezno je nošenje zaštitne opreme koja se sastoji od integralne (full-face) kacige i zaštitnog odela (tzv. kornjača), ali je i preporučljivo nošenje dodatne zaštite za kolena, naramenice i rukavice.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio korisan, koliko i informativan, te i da ćete se sami odvažiti da se oprobate u novim disciplinama koji će efektivno spojiti uživanje i vežbanje.

Pročitajte i...