Magazin, Ovo niste znali

Skočila prodaja stanova u Srbiji usred pandemije

prodaja stanova

Svako ko prati tržište nekretnina prethodnih nekoliko godina primećuje drastičan porast kada je u pitanju prodaja stanova u Srbiji tokom pandemije. Gledano vremenski, ovo nije kratak period s obzirom da je pandemija uveliko ušla u treću godinu a cene stanova i dalje ne jenjevaju. Statistički podaci pokazuju da se većina stanova kupuje za gotovinu, sve manje putem kredita iako su oni kod većine banaka nikada povoljniji. Pitanje je dokle će se ovaj trend nastaviti i da li je ovaj rast održiv i šta on znači za sve one koji se sada spremaju za kupovinu.

Porast cene materijala

Kao jedan od glavnih razloga ovog poskupljenja se navodi kriza na tržištu materijala i poskupljenje istih. Kako ovo tržište diriguje cene na tržištu nekretninama i izgradnju istih, velika je verovatnoća da će i u narednom periodu doći do poskupljenja cene materijala što će dovesti do novih poskupljenja kvadratnog metra. Globalna kriza se ovde oseti jer svako poskupljenje, ma koliko malo ono bilo, ima svoje posledice koje se ogledaju u drastičnom skoku cene nekretnina. Pored toga, radna snaga se sve teže nalazi te je i ovo jedan od faktora kojim građevinske firme pokušavaju da opravdaju sve veće tropkove izgradnje.

Ponuda i potražnja

Cenu stanova diktira i stanje na tržištu, odnosno ponuda i potražnja nekretnina. Iz nekoliko agencija za nekretnine ističu da nikada nisu imali toliko upita za kupovinu nekretnine i da iako se stalno gradi, stanovi se ne zadržavaju dugo na tržištu. Upravo ova neproporcionalnost kada su u pitanju ponuda i potražnja dovodi do rasta cena, kako kada je u pitanju novogradnja, tako i kod starogradnje. Iako su stanovi u staroj gradnji uvek bili daleko jeftiniji, i ovde se beleži znatan porast cene i veća potražnja nego prethodnih godina.

Popularne lokacije

Činjenica je da će prestonica uvek voditi na listi najpopularnijih gradova za život. Iako su tokom pandemije neki gradovi skočili na listi popularnih mesta za život zbog malo usporenijeg tempa života, Beograd i dalje vodi kao grad u kom se proda najviše stanova svake godine. Ono što je karakteristično za tržište nekretnina kada je u pitanju Beograd je da su stanovi i prodaja skočili u prethodnom periodu. Kada je epitet vodeći u pitanju, on znači aktivno tržište koje se menja svakodnevno uz veliku ponudu nekretnina.

prodaja stanova

Ulaganje u nekretnine

Čini se da se stanovi velikim delom kupuju kao svojevrsno ulaganje u budućnost te je ovo jedan od načina za čuvanje novca i pametno ulaganje u budućnost. Umesto čuvanja novca u banci, potencijalni kuci vide nekretnine kao najbolji vid ulaganja, pogotovo sa porastom cena koje ne jenjavaju nekoliko godina. Sve ovo je pokazatelj da će cene nastaviti da rastu i da je najpametnije ulaganje koje neko može da napravi ono u nekretnine.

Lako do kredita

Iako se većina stanova kupuje za gotovinu, stambeni krediti koje banka daje su povoljni i više ne zahtevaju dugotrajan proces koji podrazumeva veliki broj troškova. Ovo je posebno bitno mladima koji imaju i dodatne olakšice prilikom dizanja kredita, te u svega nekoliko odlazaka u banku mogu da dođu do nekrentnine iz snova. Ovu priliku koriste i oni koji bi da kupe stan na kredit i izdaju ga kako bi od kirije pokrili ratu kredita i tako obezbedili nekretninu na koju mogu da računaju u budućnosti.

Trend rasta cena je trenutno nezaustavljiv i pitanje je vremena koliko će vremena proći pre no što će ovaj balon sa cenama da pukne. Do tada, svi koriste priliku – i oni koji imaju nekretninu za prodaju i oni koji žele da kupe nekretninu pre narednog talasa poskupljenja. Jedno je sigurno – niko nije očekivao da će pandemija doneti ovakve promene na tržištu.

Pročitajte i...