Niške vesti

Sastanak sa udruženjem italijanskih preduzetnika

U prostorijama Ledib Kuće Klastera,u četvrtak 31.03.2011., održan je satanak sa predstavnicima italijanskih preduzetnika u Bugarskoj „Confindustria Bulgaria“. Oni su deo jedne od najmoćnijih privrednih organizacija iz Italije, a cilj posete je širenje poslovne mreže duž čitavog Balkana. Sastanku je prisutvovalo petoro predstavnika „Confindustria Bulgaria“, dva predstavnika LEDIB programa i dva koordinatora klastera.

sastanak-sa-italijanima

Nakon što je direktor LEDIB programa, Carsten Lund predstvio program i šemu organizacija, predstavljanje „Confindustria Bulgaria“izvršio je njihov predsednik, Pietro Luigi Ghia.
On je istakao da je cilj posete ispitivanje potencijalnih prostora za svoje članice koji bi bio pogodan za preseljenje i proširenje njihove proizvodnje. Obilaze sve zemlje u okruženju Bugarske, gde su iskoristili sve postojeće kapacitete i neophodno im je veće tržiste, smatraju da Srbija kao centar regiona, svojom logistikom, ekonomskom politikom i vezama sa Rusijom i predstojećim ulaskom u EU, i Niš kao centar jugoistočnog regija pruža velike potencijale za njihove članice.

Italijanskim preduzetnicima su predstavljeni kapaciteti kojim raspolaže „LEDIB Kuća klastera“, potencijal, tehnička podrška i mogućnosti korišćenja formiranih baza podataka. Gostima je naglašeno i postojanje jake baza MSP, organizovanih u klastere, malih preduzeća, kroz Start Up klastere i srednjih preduzeća kroz tekstilni klaster „Impuls“ i gradjevinski klaster „Opeka Brick“, medju kojima članice udruženja preduzetnika „Confindustria Bulgaria“ mogu naći dobre partnere za svoje poslove.
Koordinatori klastera su bliže predstavili ono čime se bave članice Start Up klastera (agro, tekstil, gradjevina, usluge i medicina) i klastera Opeka brick, pri čemu su istakli da su otvoreni za saradnju.

Uspešan dogovor o daljoj saradnji uspostavljen je izmedju predstavnika italijanske gradjevinske firme ENERGY-KA, sa sedištem u Bugarskoj, i klastera Opeka-Brick. Postoji inicijativa za saradnju i partnerstvo sa manjim firmama, članicama klastera, kao i moguće zajedničko učešće na tenderima u Srbiji ili Bugarskoj. Predložen je i naredni susret sa predstavnicima zaiteresovanih strana o daljim planovima za poslovno povezivanje, i razmenu iskustva na polju energetike.

Zaključak sa sastanka je da postoje potencijali za buducu saradnju, da je dobro što je uspostavljen prvi susret gde smo se medjusobno upoznali i da treba aktivno raditi na nastavku saradnje.

Pročitajte i...