Niške vesti

Roditelji na predstavi, deca iza kulisa

Sve predstave Narodnog pozorišta u Nišu ove sezone održane su pred punom dvoranom. Zamisao uprave da reši problem čuvanja dece i njihovim roditeljima omogući da gledaju predstavu bila je pun pogodak, prenosi RTS.

Niško narodno pozorište

Niški mališani koji sa roditeljima dođu u pozorište, umesto da gledaju predstave namenjene odraslima mogu da zavire tamo gde se one stvaraju – iza kulisa. Svet pozorišta s druge strane scene upoznali su družeći se s glumcima, scenografima, šminkerima, vlasuljarima.

Neki od njih zabavili su se prerušavanjem:
„Najzanimljivije je bilo kad su nas one tete šminkale. Evo, ovo sam ja kao Indijana Džons. Imam šešir, torbu i bič.“

Za to vreme su roditelji, koji su mnoge predstave propustili jer nemaju nekog ko bi im pričuvao decu, uživali su u onome što se dešavalo na sceni Narodnog pozorišta.

„Sada možemo da gledamo predstavu koja nas zanima, i da ne razmišljamo šta ćemo s detetom“, kaže jedan od njih.

Daniela Ilić, šef marketinga niškog pozorišta, objašnjava da na tu ideju nisu došli samo zbog odraslih Nišlija:

„Mi smo tu da ujedno i edukujemo najmlađu publiku i uvedemo ih u pozorište, jer pozorište je virus.“

Narodno pozorište u martu ima i bogat repertoar: redovne predstave i goste iz subotičkog i novosadskog pozorišta sa ekološkim mjuziklom „Pao s kruške“ i predstavom „San letnje noći“.

Za Dan Narodnog pozorišta u Nišu, 11. mart, Nacionalna opera Sofije izvešće operu za male i velike gledaoce, Mocartovu „Čarobnu frulu“, najavila je direktorka pozorišta Biljana Vujović.

Za predstave Narodnog pozorišta uglavnom se traži karta više, predstave su unapred rasprodate, a broj posetilaca stalno raste.

U protekloj sezoni bilo ih je oko 24.000, u ovoj će taj broj biti premašen za petinu, i pored toga što čitava četiri meseca predstave nisu izvodili na svojoj sceni zbog renoviranja.

Pročitajte i...