Niške vesti

Rep demo liga 2011

Neformalni rep izvođači, imaće mogućnost da u okviru „REP – DEMO LIGE 2011“, od 11.marta u klubu „Svit“, odmere svoj snage pred domaćom publikom. Za ovu jedinstvenu muzičku manifestaciju, koja okuplja pretežno učenike i studente, do sada se prijavilo 16 mladih repera.

rep-liga

Takmičenje će se održavati svakog petka sve do 15.aprila, a prijava o učešću je moguća i tokom trajanja manifestacije. Ovu aktivnost mladih je podržala i Gradska opština Palilula. Po rečima organizatora ovog takmičenja, Mihila Ristovića, već afirmisanog didžeja, na ovu ideju da se organizuje „REP-DEMO LIGU 2011“ u Nišu, došao je zajedno sa svojim kolegom Aleksandrom Julovskim.

Zamislili smo da se svakog petka, počev od ove nedelje, niškoj publici predstavi po četiri izvođača, a dvoje prolazi u sledeći krug, s tim što će se njihov broj po večeri povećavati, ukoliko se, u međuvremenu, još neka grupa pojavi-kaže Ristović. Pete nedelje je polufinale, a šeste finale, kada će žiri i odabrati pobednike takmičenja. Po rečima Ristovića, žiri će biti sastavljen od eminentnih rep izvođača, koji će se menjati svakog petka, a finalne večeri o pobedinku će odlučivati Shmac Dady, Bdat Yutim i Cey Defence. Prvonagrađeni će dobiti novčanu nagradu od 10.000 dinara i snimanje pesme u profesionalnom studiju, za drugoplasiranog je pripremljena nagrada od 7.000 dinara i snimanje instrumental pesme, dok treća nagrada iznosi 5.000 dinara.

Zainteresovani neafirmisani reperi mogu se prijaviti na Fejsbuk profil „Rep demo lige“, facebook.com/rep.demoliga , kao i lično u klubu „Svit“. REP kao muzički stil izražavanja u najveće neguje kult savremenih tema kojima ih osvešćuje, dakle rekonstruiše i kritikuje njihove strukture, razvijajući smisao za razlikovanje pozitivnih od negativnih, iako se na prvi pogled naivnom posmatraču može učiniti da ih samo promoviše. Okupljanje ovakvih muzičkih potencijala na jednom mestu, odmeravanje njihovih stilova i pokazivanje otvorenih stavova, način je da se angažuju intelektualno i komercijalno. Sa marketinške strane, ovo bi bio dobar potez, jer je interesenata za ovo takmičenje već dosta širom cele zemlje, s obzirom na sve veću popularnost rep muzike i hip-hop kulture. To okupljanje bi u gradu Nišu dalo jači akcenat na južnu Srbiju kao središte ovakvih manifestacija, region koji se usled tekućih društvenih situacija čini prilično zapostavljenim.

Dragan Vidojković

Pročitajte i...