Sport

RANKO BUKVIĆ

sl_552Ranko Bukvić (11.jun 1933). Kao dečak od 11 godina opredelio se za fudbal kao sport. Sa deset godina starosti poćeo je da brani u III podmladak NKS „Pobeda“ 1943. godine. Posle završetka rata branio za podmladak Radnički i ističe se kao odličan golman.

Kada je stasao kao golman a podmladak u kome je branio postigao 1948. godine najveći uspeh (osvojeno je prvenstvo Srbije) prelazi u rukomet i staje na gol RK Železničara . Ponovo se, za kratko (1951) vraća fudbalu a onda postiže sa RK Železničar najveći uspeh. Branio je 1952. godine i osvojio drugo mesto u Jugoslaviji
R. Bukvić je bio odličan rukometani i fudbalski golman Železničara i Radničkog.

Imao je odličan refleks, bio je gibak i imao je odličnu skočnost i izvanredan stil. Pripadao je golmanima koji su odlično komandovali odbranom.Za svaku utakmicu se posebno pripremao. Sobzirom da se igralo na šljaci, a on imao veliki broj padova tokom utakmice, sam je konstruisao štitnike za kukove ksko je ublažio bolove tokom“bacanja“ koja su bila u velikom broju tokom utakmice.

Bio je pozivan za reprezentaciju Jugoslavije, ali je imao jaku konkurenciju u golmanima Milicionera iz Sarajeva Vrebcem golmana Dinama iz Pančeva Malenićem.

Kada je veliki rukomet ukinut 1958 godine vratio se fudbalu u FK Radnički i pridružio se većem delu rukometaša velikog rukometa koji su napustili rukomet ili prestali da se bave aktivno sportom.

Pročitajte i...