Niške vesti

Podrška obrazovnim aktivnostima Zavoda

saradnjaSaradnja Gradske opštine Palilula sa obrazovnim ustanovama na teritoriji Palilule je postala dobra praksa i usmerena je na stvaranje boljih uslova rada i poboljšanje kvaliteta obrazovanja omladine. Zavod za vaspitanje omladine u Nišu, koji je smešten u „Božidarčevoj bb“ već pola veka pomaže maloletnicima koji su počinili krivična dela.

Oko 2.000 dece je prošlo kroz ovu ustanovu, gde završavaju školu i uče se poštenom životu kako bi postali korisni članovi zajednice. U cilju podrške obrazovnim aktivnmostima ovog kolektiva, Gradska opština Palilula obezbedila je radni sto i stolice za odvijanje nastave u prostoru Zavoda. Ovim povodom, predsednik Skupštine Gradske opštine Palilula Milan Đurđević posetio je štićenike Zavoda za vaspitanje omladine i sa Milošem Otaševićem, direktorom Zavoda razgovarao o aktuelnim pitanjima rada ove spečifične vaspitno-obrazovne ustanove.

Mi sarađujemo sa svim ustanovama u našoj opštini- rekao je Milan Đurđević, predsednik Skupštine opštine Palilula. Kroz razgovor sa direktorom Zavoda za vaspitanje omladine odlučili smo da doniramo nameštaj za potrebe obrazovnih aktivnosti učenika. U ovom isturenom odeljenju smeštenom u Zavodu, učenici sada mogu da prate časove kao da su u samoj školi. Ovaj nameštaj nije velika vrednost u novcu ali svakako jeste velika podrška za uspešan rad štićenika Zavoda i ustanove. Ako svi pomognemo, mislim da će ova deca moći nesmetano da uče i dalje grade svoj put ka „boljem duštvu“.

Kao što znate nama je odlukom Vlade Republike Srbije, oduzet deo prostora i dat Policijskoj upravi na korišćenje – istakao je Miloš Otašević, direktor Zavoda. Naši dragi prijatelji iz opštine Palilula saznavši da smo našli novo rešenje da nastavu isturenog odeljenja srednje škole organizujemo u dnevnom boravku Zavoda i da nam je potreban nameštaj, doneli su jedan lep sto i deset stolica i obećali da će nam uvek pomoći da obrazovanje i vaspitanje podignemo na viši nivo. Po rečima Nemanje Radojičića učenika druge godine Mašinske škole, ovaj nameštaj je bio neophodan da bi se savladali nastavni predmeti od bravarije do ekologije.

Sada ne moramo da idemo do Mašinske škole-kaže Nemanja. Ovde imamo sve i nameštaj i knjige. Možemo da učimo, pišemo, družimo se…Magistar Hristivoje Petrović predaje osam predmeta ovoj deci koja su sa posebnim potrebama. Svaki rezultat sa našim učenicima meri se visokom ocenom – kaže profesor Pejčić. I ova donacija je važna jer ona oplemenjuje prostor i na taj način privlači decu da provedu više vremena uz učenje. Sve što se radi u pogledu obrazovanja u Zavodu u saglasnosti je sa nastavnim programom Mašinske škole.

Tokom 2011 godine, na osnovu izveštaja niške policije, maloletna lica na području Niša počinila su preko tri stotine krivičnih dela od kojih su najčešće krađe, Već pola veka niški Zavod za vaspitanje omladine brine o njima, kaže direktor Zavoda Miloš Otašević. Za one čiji su planovi i dalje vezani za kriminal, perspektiva je Dom u Kruševcu i Maloletnički zatvor u Valjevu a podaci kažu da ovaj Zavod u Nišu nije „sivi dom“ iz koga se ide dalje u kriminal.

Direktor Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu Miloš Otašević naglašava da je od ukupnog broja tretiranih štićenika više od sedamdeset odsto dece ovog Zavoda izašlo spremno da postane koristan član zajednice. Od pre godinu dana u okviru ove ustanove radi i prihvatilište za maloletne azilatne bez roditeljske pratnje, kao i dnevni boravak za decu sa poremećajem u ponašanju. (Tekst i foto D.Vidojković)

Pročitajte i...