Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu

Tag Archives: feljton

Kalčin put za Studenu | Kalčine priče

Dignu se ja - pa preko brdo u Studenu. Usput utepa još dva-tri zajca - berićatvrsm. Sedo i ubavo se odmori i naspava se k'ko dembelin, te ti gi oni toprv iskačaju iz jedio šumče. Pogleda gi, obesili nosovi. Sedoše pri men - trljaju oči ispod veđe na utepaii zajci... Detaljnije »

Afrikanski zajac | Kalčine priče

Zaneja sam se k’ko pop Jova u očenaš. Frlji oči na kude kasarinu Topdžijsku, more ide ništo po onaj malecak bedem što je do vrbaci. Šće toj da bidne, majku mu bre Kalčo, vikam si u seb’. Utuvi se da vidim, pa polak pođo na kude njeg’. Kad on, žena buđava, spazija me zar, pa čučnuja kude jednu koprivu i učuljija uši. Detaljnije »

Feljton | Cincari Niša (10)

Donoseći sa sobom od 18. veka dah starobalkanske kulture u polupraznu i turskim najezdama opustošenu Srbiju, Cincari će Nišu darovati zanimanja karakteristična za zapadnu Evropu. Detaljnije »

Feljton | Cincari Niša (9)

Pred kraj 18. i početkom 19. veka u jugoistočnoj Srbiji dolazi do snažnog uticaja starobalkanske kulture što se ogleda, pre svega, u arhitekturi ne samo Niša, već i ostalih gradova. Detaljnije »

Feljton | Cincari Niša (8)

Niški Cincari u kulturi Posle trgovine i industrije koje su, kao što smo već videli, bile osnov Cincarske delatnosti ne samo u Nišu i Srbiji već u svim mestima gde su se zatekli, veliki je značaj koji je ova etnička grupacija ostavila u srpskoj umetnosti. Rasterećeni od finansijskih obaveza, umetnici cincarskog porekla su bili izuzetno plodni u granama svog delovanja. ... Detaljnije »