Kulturna dešavanja

Novi muzej Akropolja

muzej-akropoljaSlužba za poslove gradonačelnika, Kancelarija za evropske poslove, od 13. do 17. juna, u Evropskom kutku organizuje izložbu fotografija „Novi muzej Akropolja“. Izložba se priređuje u saradnji sa Helenskim fondom za kulturu iz Beograda i predstavlja jedinstvenu priliku da se niška publika upozna sa ovim velelepnim muzejom, koji je otvoren u junu 2009. godine.

Na fotografijama su prikazani: brdo Akropolja sa kog se uzdiže Novi muzej sagrađen prema arhitektonskom rešenju Bernara Cumija i grčkog arhitekte Mihalisa Fotijadisa, spoljašnji izgled zdanja i okolina sa arheološkim nalazištem otkrivenim prilikom izgradnje objekta.

Poseban akcenat je stavljen na enterijer muzeja i nekoliko njegovih glavnih sala – Salu akropoljskih padina, Salu arhajskih umetničkih predmeta (od VII veka p.n.e. do 480/479. godine p.n.e.) i Salu Partenona.

Nova zgrada Muzeja nalazi se na južnoj padini Akropolja, na udaljenosti 280m od Partenona. Arhitektonsko rešenje zgrade stvara utisak „prozirnog“ prostora, bez zidova i sa širokim pogledom, koji omogućava da se arheološki lokalitet sjedini sa zgradom.

Prilikom pripreme parcele za izgradnju objekta otkriveni su delovi rano-hrišćanskog grada. Ove iskopine su sačuvane i mogu se videti kroz prozirni pod prvog nivoa muzejske zgrade.

Od ukupne površine Muzeja od 25.000m², izložbeni prostor se prostire na 14.000m², na površini deset puta većoj nego u staroj muzejskoj zgradi i u njemu se čuva više od 4.000 predmeta nađenih na brdu i u podnožju Akropolja.

Ovi predmeti potiču iz različitih perioda – od mikenskog do rimskog i ranohrišćanskog, a među njima dominiraju friz Partenona, karijatide Erehtejona i poznate skulpture arhajske epohe i zlatnog doba Perikla.

Tokom izložbe, posetioci će moći da pogledaju i film o zdanju Novog muzeja (produkcija Novi muzej Akropolja).

Cilj ove izložbe je predstavljanje jednog od najznačajnijih arheoloških muzeja u svetu.

Pročitajte i...