Niške vesti

Niš dobija slobodnu carinsku zonu

novo-selo Grad Niš trebalo bi do kraja maja meseca da dobije Slobodnu zonu, nakon što su odbornici Skupštine grada izglasali formiranje „Zone Jug“ gde će na 13 hektara između Novog sela i Donjeg Međurova biti liberalizovana trgovina.

Odbornici su odlučili da se formira posebno preduzeće pod nazivom „Zona Jug“ na 13 hektara gde se domaćim firmama-uvoznicima neće naplaćivati carina na uvoz robe i porez na dodatu vrednost.

Milan Ranđelović, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da će Zona početi sa radom maja „paralelno sa otvaranjem pogona za proizvodnju kablova koji gradi korejska kompanija Jura u Nišu“.

– Slobodna carinska zona praktično znači da tekstilna firma samo na toj teritoriji može da uveze tkaninu bez naplate carine i pdv-a. Potom će proizvesti odelo koje će, normalo, biti jeftinije svuda gde firma prodaje svoju robu – objašnjava Ranđelović.

On dodaje i da je Vlada Srbija preporučila lokalnoj samoupravi u Nišu da pruži dodatne olakšice niškim firmama koje posluju u okviru „Zone jug“

– Sa otvaranjem pogona „Jure“, „Dajteha“, „Sažema“ i još par sestrinskih firmi ovih kompanija, u Nišu će biti zaposleno 2.500 ljudi. Tako da mi sada stvaramo mogućnost tim i svim ostalim firmama da profitno posluju kako bi firme bolje radile i samim tim zapošljavale što više građana – kaže Ranđelović.

On ističe da je vrlo izvesno da će ova zona imati svoje ispostave u Prokuplju, na teritoriji Elektronske industrije i niškog Aerodroma „Konstantin veliki“.

– Kompanija „Leoni“, smeštena u Prokuplju izrazila je želju da postane član „Zone jug“ tako da je usvojeno da i u tom gradu bude deo slobodne carinske zone. Na prostoru Elektronske industrije funkcioniše trenutno više desetina firmi, a u krugu fabrike već postoji carinska ispostava kao i na aerodromu pa je sledeća faza da se i na tim prostorima stvore isti uslovi poslovanja kao što imaju „Jura“, „Dajteh“ i drugi – kaže Ranđelović.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...