Niške vesti

Monografija “Niška palilula“

niska-palilulaOpština Palilula je, posle Niške Banje, druga niška gradska opština koja dobija svoju monografiju. Autor ovog vrednog izdavačkog poduhvata, koji se ostvaruje pod pokroviteljstvom opštine Palilula, je diplomirani sociolog Jovica Vasić, publicista i dugogodišnji novinar »Narodnih novina«. Monografiju «NIŠKA PALILULA» je grafički oblikovao Mile Radičević uz brojna dokumenta i fotografije autora Miroslava Lavrenčića, Jovana Šurdilovića, Branislava Tikića, Dragana Vidojkovića, Milana Stojanovića, Jovana Ilića, koja ilustruju decenijski ubrzani razvoj Palilule.

Po oceni recenzenata monografije, prof.dr Dragana Nikolića i prof. dr Miomira Naumovića, autor potvrđuje svoju istraživačku zrelost. „Jovica Vasić je u pisanju monografije »Gradska opština Palilula« uložio ogroman istraživački napor i prikupio mnoštvo podataka. Te podatke, rasute u više desetina bibliografskih jedinica i velikom broju raznovrsnih izvora, autor je uzorno hronološki i predmetno obradio. Detaljno je obrađen period od oslobođenja od Turaka, kada počinje i kulturni, privredni, urbani i svekoliki razvoj Niša kao modernog grada, pa sve do danas. Vasić buduće čitaoce znalački vodi od tog vremena do danas, a svoj rad potkrepljuje obiljem interesantnih činjenica. Manirom iskusnog pisca on ih ne izlaže suvoparno, faktografski, već im udahnjuje životnost, što je poseban kvalitet ove monografije, koji doprinosi i da se tekst čita sa lakoćom Monografija predstavlja jednu zaokruženu celini koja na najbolji način odslikava prošlost i sadašnjost Opštine Palilula, ali šire posmatrano, ona je i značajan doprinos boljem upoznavanju i istorije Niša.“

Vasić se afirmisao kao vrstan istraživač svojim ranijim monografskim delima kao što su »Jelašnica« (1996), »Sto dvadeset godina Osnovne škole Đura Jakšić u Jelašnici« (1999), »Niška Banja« (2007).

Dragan Vidojković

Pročitajte i...