Kulturna dešavanja

Makedonski filmovi u Kupini

Evropski filmOd 08. do 11. septembra, u Nišu će biti održana revija makedonskog filma na kojoj će biti prikazana 4 reprezentativna ostvarenja kinematografije te zemlje.
Sve projekcije će biti održane u bioskopu „Kupina“, a ulaz je slobodan.

Ciklus makedonske kinematografije, koji je deo Festivala evropskog filma, obuhvatiće projekcije filmova „Pank nije mrtav“, „Crno seme“, „Prašina“ i „Gipsy magic“.

PROGRAM
Ponedeljak, 8. septembar
19:00 – „Pank nije mrtav“
Sinopsis: Mirsa je sredovečni panker iz Skoplja koji se nije snašao u vremenu tranzicije. On dobija ponudu koju ne može da odbije od dilera Gzima da za potrebe svečanosti u sredini gde većinom žive Albanci u Makedoniji, ponovo sastavi svoj bend. Počinje da okuplja stare članove po prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Utorak, 9. septembar
18:00 – „Crno seme“
Sinopsis: Za vreme građanskog rata u Grčkoj, pripadnici kraljevske grčke vojske u čijem su sastavu bili i Egejski Makedonci, proglašavani su za neprijatelje i deportovani u logor na pustom ostrvu. Neki uspevaju da sačuvaju ljudsko dostojanstvo, a neki doživljavaju moralni kolaps.

Sreda, 10. septembar
18:00 – „Prašina“
Sinopsis: Nakon velikog uspeha debitantskog filma „Pre kiše“ za koji je 1994. godine dobio ex aequo Zlatnog lava u Veneciji i nominaciju za Oskara, Milčo Mančevski snimio je ovaj koprodukcioni film koji povezuje balkanske prostore i Ameriku, savremeno doba i početak prošlog veka, u priči o ljubavi i mržnji sa elementima drame i vesterna. Mladi njujorški kriminalac stoji na nišanu bolesne starice koju je pokušao da opljačka i dok čeka na priliku za bekstvo, počinje priča o dvojici braće na razmeđi vekova…

Četvrtak, 11. septembar
18:00 – „Gipsy magic“
Sinopsis: Priča o siromašnoj ciganskoj porodici i njihovoj borbi za opstanak, univerzalna je priča o odbačenosti i neprilagođenosti, o malim ljudima koji sanjaju velike snove. Scenario za film napisao je Vladimir Blaževski, a muziku Vlatko Stefanovski.

Pročitajte i...