Niške vesti

Kvadrat 750 evra

Kranovi Mladi naučnici i umetnici zaposleni na Univerzitetu u Nišu moći će najkasnije za mesec dana da konkurišu za jedan od 115 stanova u zgradi u Ulici Branka Krsmanovića po ekonomskoj ceni za kvadrat od 750 evra. Procena je da na Univerzitetu radi oko 500 naučnika bez rešenog stambenog pitanja. Da bi neko mogao da konkuriše za ovaj stan, mora da predaje na nekom od 13 fakulteta u Nišu, a prednost prilikom rangiranja imaće kandidati sa višim akademskim zvanjem, sa dužim radnim stažom na fakultetu, gleda se i stambeni status, a bodovaće se i to da li je konkurisao bračni par, a da pri tom oboje supružnika rade na Univerzitetu u Nišu.

Izgradnja ove zgrade, koja ima tri lamele, počela je sredinom 2008. godine, ali je bilo dosta zastoja, pre svega zbog nerešenih imovinskih odnosa zemljišta na kome se gradi zgrada, a uticala je i promena rektora Niškog univerziteta. Najavljeno je da će zgrada biti useljiva najkasnije do kraja 2011. godine.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu prof. dr Vlastimir Đokić ističe da je rešavanje stambenih problema način da se omoguće kvalitetniji uslovi života sadašnjim i budućim profesorima niških fakulteta.

– Cilj nam je da mladim naučnicima i umetnicima pomognemo da reše svoj stambeni problem kako bismo ih zadržali da ostanu u Nišu, a ne da odlaze u inostranstvo. Cena je izuzetno povoljna i daleko je ispod cene kvadrata u tom delu Niša. Stanovi se grade sredstvima Fondacije za rešavanje stambenih problema. U početku je bilo manjih problema sa rešavanjem imovinskih odnosa koje je grad u međuvremenu rešio. Zgrada ima tri lamele, a radovi su najdalje odmakli na lamelama dva i tri, tako da očekujemo da će sve biti završeno najkasnije do kraja sledeće godine – ističe Đokić.

On dodaje da će u ovoj zgradi biti izgrađeni i stanovi za gostujuće profesore.
– Na sedmom spratu ćemo opremiti stanove za kolege koji predaju u Nišu a dolaze iz drugih gradova. Tako će i Univerzitet uštedeti jer više neće plaćati poseban smeštaj za ove predavače. Pravo na korišćenje ovih stanova će imati gostujući profesori sa svih fakulteta Univerziteta u Nišu – naglašava Đokić.
Asistent mr Bojan Blagojević kaže da je zainteresovan za kupovinu stana, ali nije veliki optimista da će dobiti pravo da ga kupi.

– Siguran sam da će biti velika konkurencija jer mnogo kolega ima nerešeno stambeno pitanje. Pošto radim tek pet godina, male su šanse da dobijem stan – ističe on, dok Tatjana Stefanović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu, kaže da je odustala od kupovine, jer nije imala više živaca da čeka završetak izgradnje stanova.

– Nisam sigurna da će zgrada zaista biti završena i naredne godine, a ja zbog kredita moram što pre da se odlučim za stan jer mi se smanjuje broj godina za rate – priča profesorka Tatjana Stefanović.

Univerzitet u Nišu je pre nekoliko godina dodelio 112 stanova mladim naučnicima na Gradskom polju.

Izvor: Smedia

Pročitajte i...