Kulturna dešavanja

Kleopatra ponovo u bioskopima

kleopatraJedan od najvećih spektakala sa velikog platna i kultni blokbaster, „Kleopatra“, sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama, biće prikazan ekskluzivno 19. juna u okviru letnje revije „Blockbuster“ u bioskopu „Vilin Grad“!

Prikazivanje „Kleopatre“ u okviru letnje revije „Blockbuster“ 19. juna je prvo prikazivanje ovog filma nakon promocije remasterizovane digitalne verzije filma na Kanskom filmskom festivalu.

Film reditelja Džozefa L. Mankijevića iz 1963, dobitnik 4 Oskara (scenografija, kostim, fotografija i specijalni efekti), remasterizovan je povodom obeležavanja 50 godina od nastanka, i nikad nije izgledao glamuroznije. Elizabet Tejlor igra Kleopatru, legendarnu kraljicu Egipta, koja zavodi vladare Rima sve dok ne nađe sebi ravnog u Marku Antoniju (Ričard Barton). Njihova strastvena romansa odlučiće sudbinu najvećih svetskih carstava. Ulogu Cezara igra poznati glumac i producent Reks Harison, dobitnik Oskara za glavnu ulogu u filmu „Moja draga damo“.

„Kleopatra“ je morala da bude obnovljena jer je oštećena zubom vremena – boje su izbledele i kopije filma dobile su ogrebotine. Legenda o ovom ostvarenju, sa druge strane, ostale je uvek vrlo živa, jer je ovo jedan od filmova koji su zauvek promenili Holivud. Bilo je potrebno 2, 5 godine, dva reditelja i dve filmske ekipe da se završi snimanje u Engleskoj, Italiji, Egiptu i Španiji. Sa budžetom od današnjih 300 miliona dolara, „Kleopatra“ je jedan od najskupljih projekata u istoriji kinematografije, zbog koga studio „20th Century Fox“ zamalo nije bankrotirao. Takođe je zapamćen kao film tokom kog je započela jedna od najčuvenijih holivudskih romansi, strastvena veza između Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, i kao projekat obeležen skandalima koji su godinama hranili medije.

„Ni Elizabet Tejlor više nije bila u svom punom sjaju, onako kako smo navikli da je vidimo“, rekao je Šon Belston, zadužen za očuvanje filmova u studiju „20th Century Fox“. Prema njegovim rečima, restauracija filma je bila odgovoran i skup posao, koji se, međutim, veoma isplatio. Obnovljena verzija „Kleopatre“ traje 4 sata i 8 minuta, i u podjednako punom sjaju prikazuje masovne scene koje su snimane sa hiljadama statista i intimne scene sa Elizabet Tejlor. „Njene oči su lepše nego ikad“, kaže Belston.

kleopatra2

Glumica koja je ovekovečila Kleopatru, čuvena i po svom živopisnom privatnom životu, Tejlorova nije bila najsrećnije rešenje za „Fox“. Producent Volter Vejndžer ignorisao je negodovanje čelnika i pozvao Tejlorovu, koja ga je na prvi mah odbila. Vejndžer nije odustajao, na šta je Elizabet odgovorila da će igrati Kleopatru za honorar od milion dolara, nadajući se da će ga time obeshrabriti. Vejndžer samo rekao: „Dogovoreno!“, čime je prvi put u istoriji Holivuda jedna glumica dobila milionski honorar.

Letnja revija filmskih hitova BLOCKBUSTER traje od 14. do 19. juna u bioskopu „Vilin Grad“, kao i u Sava centru u Beogradu i u bioskopu „Arena Cineplex“ u Novom Sadu. Tokom ove revije biće prikazano 12 filmova koji će obeležiti bioskopski repertoar tokom letnje sezone 2013. godine.

Pročitajte i...