Ovo niste znali

Kako impresionirati poslovne partnere

Uspeh u poslu, bilo da govorimo o sopstvenom biznisu ili građenju karijere u okviru nečije kompanije, ne počiva samo na našoj efikasnosti i sposobnosti da obavljamo zadate procese sa maksimalnim mogućim učinkom. Baza svakog uspešnog profesionalca leži u njegovom društvenom kapitalu i sposobnosti da ima dobru komunikaciju sa svim svojim saradnicima, i da pritom neprestano širi svoju mrežu saradnika. Rast karijere proporcionalan je rastu broja poslovnih partnera. Kada ih jednom steknemo i uvidimo koliko su dragoceni za naš posao i koje nam sve to benefite donose, moramo se fokusirati i na to da ih zadržimo i osiguramo što dužu moguću kolaboraciju. Zato je impresioniranje poslovnih partnera posebna veština koja se može izučiti prepoznavanjem njihovih sklonosti, prilagođavanjem i dobrim planiranjem. Evo nekoliko saveta kako da impresionirate vaše saradnike.

Organizujte prezentaciju

Na početku poslovne saradnje, u zavisnosti od veličine ili reputacije vaše firme, poslovni partner može imati određena predubeđenja ili očekivanja od partnerstva. Zbog toga ne bi bilo loše što detaljnije predstaviti sopstvenu firmu, organizovanjem kratke ali efektivne prezentacije na početku sastanka, gde predstavljate sva vaša dosadašnja dostignuća, ciljeve za budućnost, ali i to kako vidite vašu buduću saradnju sa poslovnim partnerom. Ovakva inicijativa će ga zasigurno oduševiti a potencijalno i porušiti predrasude o vašoj firmi, ako ih je u bilo kojoj formi do tada imao.

Izvedite ih na večeru

Poslovna partnersva ne grade se samo besomučnim sastančenjem u konferencijskim salama. Tako počinju, ali da bi se istinski izgradila u nešto dugotrajno i korisno za našu firmu, važno je asocijativno ih povezati i sa nekim manje formalnim ambijentima i atmosferom. Zbog toga je ideja da poslovnog partnera povedete na večeru dobar način da prekinete monotoniju i oduševite ga. U manjim gradovima ovo se može desiti spontano. Kada su u pitanju posećeniji restorani u Beogradu ili drugim većim gradovima, isplanirajte ovaj izlet unapred tako što ćete rezervisati sto. Na ovaj način možete odabrati najmanje bučan deo restorana i biti sigurni da nećete traćiti ničije vreme u potrazi za slobodnim mestima.

Organizujte sastanak u neuobičajenom ambijentu

Poslovni sastanci se obično odvijaju u službenim prostorijama vas ili vašeg partnera. Ovo je dobro, jer su konferencijske sale takve da blokiraju buku i sve moguće faktore koji bi omeli sastanak. Sa druge strane, u ovim situacijama je uvek jedna strana gost, i samim tim nije u potpuno ravnopravnom položaju u odnosu na drugu. Izvedite vaš sastanak na neutralan teren – predložite da ga organizujete u konferencijskoj sali lokalnog coworking prostora, kojih je sve više u Beogradu i Novom Sadu, ili hotela. Pored nove dinamike u novom prostoru i ideje koja će potencijalno oduševiti vašeg poslovnog partnera, ovo će vas možda odvesti do spontane zajedničke aktivnosti nakon sastanka koja može rezultirati i povoljnijim poslovnim aranžmanima.

Odvedite ih na zabavnu aktivnost

Tim bildinzi su jedna od omiljenih aktivnosti zaposlenih u mnogim kompanijama. Oni služe da kroz interesantne aktivnosti, poput kuglanja ili pejntbola učvrste međusobne veze ljudi u timu, i to izvan poslovnog okruženja i poslovnih tema. Sličan efekat mogu imati i organizovane aktivnosti sa poslovnim partnerom, a opuštenu atmosferu uvek možete iskoristiti da sa njim pokrenete i neke od tema vezanih za međusobnu saradnju koje vam je bilo teže da zvanično otvorite. Proverite koji su slobodni termini vašeg partnera i organizujte grupni odlazak na golf ili u jedan od brojnih adrenalin parkova. Vaša inicijativa će ih oduševiti, a specifična situacija ih bolje upoznati sa vama, vašom firmom i dodatno ih vezati za vas.

Moglo bi se reći da poslovnom partneru treba pristupati dvojako – kao jedinstvenoj osobi i potencijalnom prijatelju, ali i kao pojedincu koji zastupa određene interese i ostvaruje sa nama saradnju koja je obostrano korisna. U svakoj našoj interakciji sa njim ne smemo zaboraviti nijedno od ova dva, bilo da je naš izbor zajednički ručak, zabavna aktivnost ili sastanak u okviru poslovnih prostorija gde prezentujete svoja znanja i veštine, a pozitivni rezultati i benefiti za vašu firmu  sigurno neće izostati.

Pročitajte i...