Magazin

Šta učiniti po pitanju nezadovoljstva trenutnim zaposlenjem?

nezadovoljstvo poslom

Najbolji pokazatelj koliko volite svoj posao jeste da se svako jutro zapitate da li vam se ide na radno mesto ili ne. Ovo je najjasniji pregled situacije i daće vam najbolji odgovor na pitanje da li je vreme da menjate trenutni posao ili ne. Na ovu odluku i osećaj koji se javlja u vama utiče mnogo stvari. Ponekad je nezadovoljstvo poslom rezultat nekoliko činilaca koji kada se skupe zajedno stvaraju želju za promenom posla. Ukoliko je to situacija i kod vas, možete ili da promenite posao ili da probate da se izborite za bolje uslove. Ipak, u obe situacije je neophodno da znate kako da postupite.

Razgovarajte sa kolegama

Ponekad ne možete da budete svesni situacije na poslu ukoliko ne znate da li se i drugi tako osećaju ili vi niste dobro protumačili neke situacije. Popričajte sa kolegama o stvarima koje vas muče kada je u pitanju vaš problem sa poslom. Imajte na umu da neće svi biti otvoreni kada su uslovi pod kojima rade u pitanju i da nije svakome prijatno da priča o visini plate, posebnim dogovorima sa šefovima ili razlozima zašto je neko napredovao brže od vas. Ipak, ponekad je ovo stvar koja je potrebna u kolektivu i možda ćete naići na nekoga ko je u istoj situaciji kao i vi. Ponekad upravo ovi razgovori mogu da vas navedu na pravu odluku ili vam pomognu da dođete do rešenja.

Obratite se šefovima

Većina zaposlenih šefove vidi kao deo firme koji njima nije dostupan i ne želi da ulazi u razgovore i pregovore sa njima. Ipak, potrebno je da shvatite da su to ljudi koji donose sve odluke i da oni imaju poslednju reč kada je bilo koja odluka koja se tiče firme u pitanju. Objasnite im uzroke nezadovoljstva i zašto smatrate da je potrebno da se promene uslovi pod kojima radite. Bilo da tražite povišicu, prelazak u drugi tim ili napredak, postoji šansa da vaši nadređeni vide vašu ambiciju i pruže vam šansu da se pokažete. Ovo je moguće jedino ukoliko ste spremni za taj razgovor i stvaranje prilike da nešto zaista i promenite.

Pronađite drugi posao

Najbolji način da nešto zaista promenite jeste da pronađete drugi posao. Na ovaj način možete da pronađete drugo radno mesto sa boljim uslovima, platom koja će vam više odgovarati ali i pozicijom koju želite. Prilikom potrage, obratite pažnju koji su to najtraženiji oglasi za posao i koje su kvalifikacije potrebne kako biste bili sigurni da ste vi pravi kandidat. Napišite radnu biografiju koja će iskazati sve vaše vrline i prednosti kao ozbiljnog kandidata za poziciju na koju pretendujete kako biste sebi povećali šanse da dobijete posao koji vam neće stvarati nezadovoljstvo.

novi posao

Prekvalifikacija i edukacija

Sve su češći slučajevi nezadovoljstva u čijem se korenu kriju poslovi koji ne odgovaraju zaposlenom da li po pitanju plate ili uspeha koji pojedinac može da postigne. Ovo su uglavnom i stvari koje ne možete da promenite jer ne zavise od vas te vam preostaje da se oprobate u drugoj industriji ili na drugoj poziciji. Različiti kursevi i obuke pružaju sasvim dovoljno znanje da počnete kao početnik na nižim pozicijama i uz neophodno iskustvo napredujete brzinom koja vam odgovara. Unapred napravite plan usavršavanja i potrudite se da ga ispunite.

Otkrijte koren problema

Često je nezadovoljstvo zaposlenjem rezultat nekih problema koji nemaju direktnu vezu sa poslom. Nesigurnosti koje osećate kada je u pitanju komunikacija sa kolegama, nemogućnost da posao obavite na vreme ili negativna energija koja vas okružuje na poslu mogu da utiču na gubitak volje. Takođe, ukoliko ne radite u struci, niste na poziciji koju ste dugo priželjkivali ili ste godinama na istoj plati, velike su šanse da će se vaše nezadovoljstvo odraziti na vaš posao i njegov kvalitet i poštovanje rokova.

Ne treba da dozvolite da nezadovoljstvo koje osećate dugo traje ili da utiče na kvalitet vašeg života. Promenite ono što možete i olakšajte sebi okolnosti kojima ste okruženi svakodnevno kako biste smanjili stres i nervozu.

Pročitajte i...