Nišville Jazz Festival 2012

JazzbookA na otvaranju

jazbookaČast da svojim nastupom, u četvrtak 16. avgusta, otvori ovogodišnje izdanje Nišville jazz festivala ove godine je pripala najmlađem jazz sastavu – JazzbookA.

Najmlađi niški, a verovatno srpski jazz sastav nastao je na inicijativu direktora Nišville jazz festivala i grupe iskusnih niških muzičara, a direktna je „posledica“ Nišville workshopova koji su prethodnih godina pohađali svi članovi benda, koji danas imaju izmedju 15 i 18 godina.

Svoj prvi nastup ovaj bend je imao na Gate stage-u Nišville jaz festivala 2010. godine. Članovi benda su su tek svršeni osnovci i srednjoškolci (trojica su sada maturirala) a svi su pohadjali ili pohadjaju Muzičku školu u Nišu. Osim jazz i jazz – rock i etno standarda, na repertoaru imaju i nekoliko originalnih kompozicija članova benda.

Redovno nastupaju u niškim klubovima, a od važnijih nastupa treba pomeniti i obeležavanje Svetskog dana džeza u Nišu, kao i učešće na „Jazzin“ festivalu mladih srpskih bendova u Novom Sadu, gde je njihov nastup nezvanično ocenjen kao najbolji, iako su bili ubedljivo najmladji učesnici. Jazzbooku čine: trubač Janko Mihajolvić, trombonisti: Marko Kasumović i Luka Mihajlović, Vladimir Jelenković – klavijature, basista Nemanja Najdanović, Djordje Hartl – bubnjevi.

Pročitajte i...