Niške vesti

Izbor najboljih biznis planova

bmsU okviru programa Biznis mladih Srbije, tokom marta biće organizovano četiri selekciona panela na kojima će se razmatrati biznis planovi mladih budućih preduzetnika. U pitanju su mladi kandidati zainteresovani za pokretanje sopstvenog biznisa koji su se javili na Konkurs za biznis ideje u okviru ovog programa.

Konkurs za Biznis ideje bio je raspisan u septembru 2012. godine i bio je namenjen mladima do 35 godina starosti, sa prebivalištem u Nišu, Merošini, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Leskovcu, Novom Sadu, Beočinu, Sremskim Karlovcima, Temerinu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Raškoj, Subotici, Somboru i Kanjiži. Na konkurs se javilo 138 kandidata, a 123 kandidata koji su ispunjavali uslove je primljeno u program.

Odabrani kandidati pozvani su na trodnevni trening „Na početku je važna ideja“ na kome su imali priliku da uz pomoć obučenih trenera programa i eksperata za prodaju i finansije preispitaju svoje ideje i preduzetnički potencijal. Nakon toga, kandidati su pozvani na dvodnevnu obuku Nacionalne službe za zapošljavanje „Put do uspešnog preduzetnika“ na kojoj su imali priliku da se upoznaju sa različitim aspektima pokretanja sopstvenog biznisa, uključujući i uputstvo za izradu biznis plana. Trening i obuku završilo je ukupno 76 kandidata.

Kandidati su zatim dobili rok od mesec dana za izradu prve verzije biznis plana. Za 52 kandidata koji su predali biznis planove u roku, obezbeđeni su biznis plan konsultanti, koji su tokom četiri nedelje u nekoliko krugova konsultacija mladima pomagali da dodatno preispitaju održivost svojih poslovnih ideja i unaprede biznis planove. Četiri biznis plan konsultanta dodeljeni su programu od strane partnera – Erste Banke, dok je još dva konsultanta obezbedio sam program. Svi konsultanti obavljali su konsultacije volonterski, dajući na taj način i lični doprinos ovom programu.

Ukupno 38 kandidata predalo je finalne verzije biznis plana koje se razmatraju na Selekcionim panelima. Prvi panel bio je održan juče u Kraljevu, dok će se panel u Subotici održati 7.marta, u Nišu 12. marta i u Novom Sadu 12. i 13. marta. Članove komisije čine predstavnici USAID Projekta održivog lokalnog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, Erste Banke, Nacionalne službe za zapošljavanje i Smart kolektiva. Uloga svakog panela je da preporuči biznis planove koji će biti poslati Erste Banci na razmatranje za Supertstep kredite.

Biznis mladih Srbije je sveobuhvatni program podrške za ekonomsko osnaživanje mladih koji ima za cilj da putem razvoja preduzetništva i radnih praksi pomogne mladim ljudima da ostvare ekonomski napredak i započnu sopstveni posao. Pokrenut je kao partnerska inicijativa Smart kolektiva, Erste Banke i Nacionalne službe za zapošljavanje, uz finansijsku podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.

Pročitajte i...