Kulturna dešavanja

IFFR u Kupini

iffrNiški bioskop Kupina će biti deo predstojećeg, 44. izdanja, renomiranog Međunarodnog filmskog festvala u Roterdamu (International Film Festival Rotterdam – IFFR), koji će se održati od 24. do 28. januara.

U njima će biti prikazan inovativni program IFFR Live u okviru kojeg će se održati simultano svetske premijere filmova u određenom broju evropskih bioskopa tokom trajanja Festivala u Roterdamu.

Naš bioskop će na ovaj način ući u svetsku istoriju filmskih festivala jer će biti deo prvog izdanja ove revolucionarne platforme koja prenosi uzbuđenje festivalske premijere filma u bioskope širom Evrope i integriše internet i socijalne mreže na jedinstven način u samo festivalsko tkivo. IFFR Live je prvi ovakav program na svetu, a njegova primarna funkcija je da doprinese promociji kvalitetnih novih ostvarenja.

Publika u bioskopu biće u mogućnosti da nakon premijere putem „lajv striming“ veze pozdravi reditelja i ekipu filma (koji će biti u Roterdamu), kao i da razgovara sa njima postavljajući im pitanja preko Tvitera.

Pored bioskopa Kupina, još dva bioskopa iz Srbije, bioskop Fontana iz Beograda i Eurocinema iz Subotice, su među odabranih 16 bioskopa van Holandije u kojima će biti prikazana selekcija IFFR Live (www.iffrlive.com). Sa po jednom dvoranom su zastupljene Italija, Slovenija i Španija, dok će po pet bioskopa u Velikoj Britaniji i Poljskoj biti deo predstojećeg Međunarodnog filmskog festvala u Roterdamu.

Tokom trajanja festival u bioskopu Kupina biće prikazano 5 svetskih premijera i to holandski filmovi „Atlantik“, „Imajte milosti“ i „Nebo iznad nas“, danski film „Brzo hodanje“ i „Melodi“ koprodukcija Belgije, Francuske i Luksemburga.

Pročitajte i...