Promocije, sajmovi, festivali

Humanim porodilištima protiv bele kuge

majka-hrabrost Pozovimo vas da učestvujete na tribini „Humanim porodilištima protiv bele kuge“, koju organizuje Građanska inicijativa Majka Hrabrost u partnerstvu sa Udruženjem Dokument i saradnji sa Udruženjem babica Srbije i Odborom za ljudska prava Niš. Tribina se realizuje u okviru projekta „Srbiju menjamo zajedno“, koji finansira USAID preko Institut za održive zajednice. Tribina će se održati 30. novembra 2010. godine od 12 do 13.30 časova u Gradskoj kući, sala na I spratu, ulica 7. juli broj 2, Niš.

U vremenu kada se Srbija suočava sa belom kugom u alarmantnom obliku cilj nam je promovišemo standarde i vrednosti koji će doprineti stvaranju okruženja i atmosfere koji će motivisati žene ne samo da postanu majke već i da to iskustvo tokom svog života ponove više puta. Fokus naše misije je na popravljanju stanja u porodilištima i unapređivanju tretmana žena u njima, pošto su porodilišta mesta gde se život rađa i porodica nastaje.
Priče više od 1000 žena objavljene na sajtu www.majkahrabrost.com svedoče o problemima i poniženjima sa kojima se žene suočavaju u porodilištima širom Srbije. Trenutna situacija u porodilištima i tretman trudnica i porodilja u njima deluju destimulativno i odbijajuće na mnoge žene koje bi želele da postanu majke ili već imaju takvo iskustvo i ne žele da ga ponove. Na taj način stanje u porodilištima i tretman žena u njima predstavlja jedan od uzročnika širenja bele kuge.
Građanska inicijativa Majka Hrabrost, Udruženje Dokument, Udruženje babica Srbije i Odbor za ljudska prava Niš žele da podignu javnu svest građana, intutucija i profesionalaca zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i pozovu ih da udruženim snagama kroz zajedničke akcije daju svoju doprinos rešavanju ovog problema, ali i da promovišemo porodicu kao osnovnu ćeliju društva i ukažemo na značaj njenog negovanja i očuvanja.

Organizatori: Građanska inicijativa Majka Hrabrost, Udruženje babica Srbije, Udruženje Dokument, Odbor za ljudska prava Niš
Datum i vreme održavanja: 30. novembar 2010. godine, od 12 do 13.30 časova
Mesto održavanja: Gradska kuća, sla na I spratu, ulica 7. juli broj 2, Niš

Učesnici: Predstavnici gradske vlasti, kancelarije ombudsmana, Doma zdravlja, zaštitnici prava pacijenata, predstavnici patronažne službe, KBC „Niš“, predstavnici organizacija civilnog društva sa teritorije Niša, GI „Majka hrabrost“, Udruženje babica Srbije, UG Dokument, Odbor za ljudska prava Niš, mediji.

Cilj: Identifikacija ključnih elemenata neophodnih za dalje unapređivanje stanja u porodilištima i humanizacije porođajnih praksi i tretmana trudnica i porodilja.

Ključne teme tribine:
Dojenje – prednosti dojenja, izazovi za mlade majke i neophodna podrška dojenju.
Bejbi frendli – program i standardi, od ideje do prakse.
Komunikacija – praksa, standardi, razmena i transparentnost informacija.
Prava i dužnosti korisnika zdravstvenih usluga i zdravstvenog osoblja u porodilištima.
Podrška trudnicama i porodiljama – postojeći sistemi i programi podrške na lokalnom nivou i u okviru zdravstvenih institucija.
Prisustvo pratnje na porođaju – mogućnosti za primenu i izazovi koje nameće.
Fiziološki porođaj – prednosti i mogućnosti za realizaciju u praksi.

Pročitajte i...