Niške vesti

Grafit na Šabanovom spomeniku

spomenik-sabanu Nepuna dva meseca nakon što je postavljen u amfiteatru na nišavskom keju, spomenik Šabanu Bajramoviću našao se na meti vandala koji su sprejom, duž celih leđa dva metra visoke bronzane figure slavnog pevača ispisali ime američkog sastava „Slayer“. Očevici svedoče da je spomenik Šabanu osvanuo i sa kamenom kockom, izvađenom iz kaldrme, na glavi.

– Popeo sam se na postolje i skinuo kamenu kocku sa glave. Pokušao sam i da obrišem natpis na leđima figure, ali nisam uspeo. To je sigurno učinjeno preko noći. Ovde u amfiteatru svakodnevno čistimo srču i skupljamo flaše od vinjaka, „stomaklije“, piva… Stalno gledamo neku omladinu kako se penje na spomenik. Jašu ga, guraju mu cigaru u usta i tako se slikaju. Mislim da će tek da ga šaraju – kaže čistač JKP „Gorica“ Dragan Stojić.

Šabanova udovica Milica Bajramović, koja je za incident saznala od novinara našeg lista, navodi da je očekivala da se nešto tako desi.
– Nisam bila za tu lokaciju – zašto da ga odvajaju od naroda. Bolje je bilo da se spomenik postavi negde u samom centru gde uvek ima ljudi – navodi supruga preminulog pevača.

Direktor džez festivala „Nišvil“ Ivan Blagojević, jedan od inicijatora postavljanja spomenika Bajramoviću, kaže da su upozoravali gradske vlasti da nešto ovako može da se desi.
– Svega ovoga ne bi bilo da je spomenik postavljen tamo gde smo mi predlagali – u pešačkoj zoni u Obrenovićevoj ulici gde uvek ima prolaznika. Ova lokacija jeste u centru, ali je zabačena, tako da pruža mogućnost da se ovako nešto ponovi – veli Blagojević.

On očekuje da gradske vlasti, kojima je predat spomenik, očiste grafit i da preduzmu mere da se to više ne događa.

– Trebalo bi možda spomenik bolje da se osvetli ili da se osmisle neki sadržaji koji bi privukli posetioce u amfiteatar, ali se ovakve stvari događaju najčešće noću kada nema prolaznika. Oni koji su vodili kampanju protiv predloga naše lokacije za spomenik, neka sada dođu i dežuraju. Predali smo spomenik gradu i on bi trebalo da nadalje vodi brigu – kategoričan je Blagojević.

Izvor: Blic

Pročitajte i...