Magazin

Gastronomski vodič kroz Niš

Koje sve niške restorane morate posetiti?

Jedna od prvih asocijacija na samu pomisao na Niš – dragulj Južne Srbije, definitivno jesu neverovatno gostoprimstvo i specijaliteti karakteristični za ovaj deo naše zemlje.

Pored velikog broja spomenika istorije, znamenitosti i kulturnih događaja, najrazvijeniji grad na jugu ističe se po svojim tradicionalnim kafanama i restoranima, prepoznatiljivim po pripremanju savršenih jela.

Osim uvek svežih i specijaliteta pripremljenih na jedinstven način, domaćinska i ljubazna usluga će ugođaj učiniti još boljim. Pored profesionalno obučavanih konobara, higijena je takođe na visokom nivou. Svaki član osoblja je prepoznatljiv po svojim uniformama, koje odišu lepim izgledom i urednošću. Moraju ih imati svi kuvari u Nišu, ali i konobari i drugi članovi tima.

U nastavku teskta smo za vas izdvojili nekoliko restorana i kafana, koje definitivno morate obići ukoliko ste u poseti Nišu.

Kafana Brka – etno užitak nadomak Niša

Neophodno je istaći da se kafana “Brka” ne nalazi u samom gradu, već na nekih 20-ak minuta vožnje kolima, u obližnjem selu Jelašnica. Ne dozvolite da vam ova kratka razdaljina poremeti planove i nećete se pokajati. “Brku” posećuju sve Nišlije i rado posetiocima iz drugih gradova preporučuju odlazak na ovo tradicionalno mesto.

Pored gastronomskog užitka, nesumnjivo je da će se pravim ljubiteljima tradicionalnih kafana dopasti etno mabijent. Enterijer odiše gostoprimstvom i podseća ne neka stara vremena, kada se kvalitetno meračilo do ranih jutarnjih časova.

Samo neki od specijaliteta na koje možete naići u jelovniku, ove svakom Nišliji poznate kafane jesu sarmice u vinovom listu, punjene suve paprike, pasulj na tavče, kao i čuvena sukana Brkina gibanica, najprepoznatljiviji specijalitet kuće.

Kafana Galija – “merak za dušu i za gušu”

Ukoliko pored dobre hrane, želite kompletan ugođaj uz kvalitetnu muziku, vaš izbor definitivno treba da bude kafana Galija, dobro poznata po pravom meraku u pravom smislu te reči.

Nekada su se na ovom mestu okupljali članovi grupe “Galija”, a postalo je mesto gde dolaze pisci, slikari, pevači i drugi umetnici, kao i “običan” narod koji želi da se opusti i lepo provede u pravoj domaćinskoj atmosferi.

Jedna je od onih kafana koje sa vremenom nisu izgubile dušu, te je uspela da očuva stari duh. Pored standardnih niških i domaćih jela, izdvajaju se mediteranski i riblji specijaliteti. Na jelovniku se takođe nalaze i vegetarijanska jela, ali definitivno prednjače dobro poznati gurmanluci poput telećih repova, lovačkog gulaša i podvarka sa butkicom.

Ovde će svako pronaći nešto za svoj ukus, a dokaz da se u kafani “Galija” bude sva čula jeste što se neretko ume i zapevati. Zbog toga je i nastala izreka koja kaže da je ovo pravi “merak za dušu i gušu”.

Restoran Stara Srbija – idealno mesto za porodični ručak ili poslovni sastanak

Restoran “Stara Srbija” u Nišu definitivno opravdava dobar glas, zbog vrhunske usluge i mirne atmosfere pogodne za porodična druženja ili poslovni ručak sa kolegama.

Održavanje rada na najboljem mogućem nivou u poslednjih 130 godina, dovoljno govori o tome koliko je ovo mesto vredno posete. Prostrana bašta će vam dodatno upotpuniti ugođaj, ukoliko ste naravno u poseti tokom letnjeg perioda. Bez obzira na godišnje doba, preporučujemo dolazak u restoran “Stara Srbija”, s obzirom da je i enterijer dovoljno lep i ušuškan, prilagođen uživanju u hrani, čašici i razgovoru.

Na meniju se nalaze tradicionalna jela, bez kojih južnjački kraj definitivno ne bi bio to što jeste, a za vas možemo izdvojiti pihtije, kolenice, pasulj na tavče. Ne možete pogrešiti ni sa jelima sa roštilja, a pre obroka definitivno začinite atmosferu čašicom domaće rakije.

New city restaurant – internacionalni specijaliteti u srcu Niša

Pored domaćih tradicionalnih jela, Niš kao veliki grad može da ponudi svojim posetiocima i nešto internacionalno. “New city restaurant” je renomirano mesto u samom srcu Niša, gde možete probati svetski poznate specijalitete.

Raspoloženi kuvari će za vas pripremiti jela, koja će vas jednim zalogajem odvesti na drugi kraj sveta. Neverovatne kombinacije ukusa će vam na prvi pogled delovati nespojivo, ali predlažemo da se prepustitie ukusima i savetima vrhunskih konobara.

Pršuta sa smokvama, krem od rena ili goveđi kaspaćo su jela koja se između ostalog mogu naći na menijih restorana “New City” hotela. Za glavno jelo ispobajte neku od varijacija rižota, testetnina i mesnih specijaliteta. Prepustite se ukusima i somalijerima dozvolite da vaše veče učine nezaboravnim, uz izbor odličnog vina koje će pojačati doživljaj hrane.

Ukoliko ste umorni od tradicionalnih jela sa roštilja, jagnjetine i pečenja, definitivno predlažemo posetu ovom restoranu. Za savršen ugođaj zaslužan je i unutrašnji ambijent izrađen po najmodernijim principima.

Navikli smo da se u Nišu dobro jede i ne želimo da se to ikada promeni. Želimo da se dodatno poveća broj mesta sa odličnom hranom, te da ovaj grad postane svetski poznat po svom gostoprimstvu. Kako vreme prolazi, tradicionalan način provoda i meračenja dobija konkurenciju u savremenim restoranima koji odišu luksuzom. Bilo kako bilo, za svakoga se može pronaći po nešto, a neka vam ovaj tekst bude motiv više da posetite Niš, restorane i kafane koje smo predstavili, ali i mnoge druge, te da sami donesete sud.

Pročitajte i...