Kulturna dešavanja

Frozen moments of happiness

kampIzložba fotografija sa foto-kolonije „Frozen moments of happiness“ na Vlasinskom jezeru, gde je istovremeno održan dečji kamp „Sport za sve“, biće otvorena 13. septembra u 20 sati u holu Univerziteta u Nišu.
Posetioci će na otvaranju slušati i koncert niškog sastava Simfoni kvartet.

Fotografi Radoje Elez iz Trebinja, Ina Dragosavljević iz Niša, Tatjana Potežica iz Beograda, Nenad Pešić iz Niša i Ivan Aleksić iz Novog Sada predstaviće 40 fotografija na kojima su učesnici kampa. Njihov zadatak je bio, kako igovori ime izložbe, da zauvek sačuvaju dečije trenutke sreće kako bi ih sa sobom poneli i dalje.

Kamp „Sport za sve“ sportskog udruženja „Nigresiv Niš“ okupio je učesnike od 12 do 17 godina iz novosadskog doma za decu bez roditeljskog staranja „Dečije selo“, osnovnih škola “Branislav Nušić“ iz Donje Trnave i “Dušan Radović“ iz Niša, dve multietničke srpsko-albanske škole „Sijarinska banja“, škole za decu sa posebnim potrebama “11. oktobar“ iz Leskovca i sportskog udruženja “Nigresiv“.

Projekat finansira Ambasada SAD u Beogradu a pokrovitelj izložbe je Studentski kulturni centar Niš.

Kroz razne projekte koje je SFA Nigresiv Niš organizovao u proteklih 7 godina prošlo je i u njima direktno učestvovalo preko 500 dece i mladih, oko 20 osnovnih, nekoliko multietničkih škola, kao i škola za decu sa posebnim potrebama, zatim sportskih klubova i institucija za decu bez roditeljskog staranja. Pored učestvovanja u aktivnostima škole, klubovi i institucije su više puta donirane vrednom sportskom opremom.

Svi ti projekti imali su za cilj upravo suzbijanje netolerancije svake vrste, razvoj nenasilne komunikacije i nenasilnog rešavanja sukoba, inkluzivno obrazovanje, vršnjačku medijaciju, sportske aktivnosti koje su namenjene svima i koje istovremmeno mogu upražnjavati deca i mladi bez obzira na mentalni i fizički status.

Pročitajte i...