Niške vesti

Evroregion i biomasa u energetske svrhe

biomasa Delegacija Grada Niša i zainteresovanih strana posetiće ove nedelje grad Ihtiman u Republici Bugarskoj. Ova studijska poseta ostvaruje se u okviru projekta „Uklanjanje ne-tehničkih barijera za korišćenje biomase u energetske svrhe-BioGenarator“, koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva „Agrovet Management Projekt“ i „Ekopolis“ u saradnji sa Gradom -Upravom za poljoprivredu i razvoj sela, Upravom za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Upravom za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Regionalnim centrom za energetsku efikasnost-Niš, Poljoprivrednom stručnom službom „Niš“, JKP „Gorica“, RTV „Zona“i TV „Banker“.

Cilj ovog studijskog putovanja, po rečima Ivana Pavlovića iz Uprave za poljoprivredu i razvoj sela je da zainteresovanim stranama na projektu, kroz primer dobre prakse iz zemlje EU, posebno „Evroregiona“, omogućiće jasan uvid u praktičnu primenljivost biomase u energetske svrhe, način funkcionisanja lanca bioenergetskog sistema, ekonomsku i finansijsku korist korišćenja obnovljivih izvora energije. Projekat „BIO-GENERATOR“, se realizuje u Nišu od 15.marta uz podršku programa SECTOR, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) kao podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine u Jugoistočnoj Evropi.

Studijsko putovanje je koncipirano na bazi prezentacija i poseta konkretnih primera kao i na otovrenom dijalogu zainteresovanih strana sa predstavnicima Opštine Ihtiman i investitorima u lanacu sistema obnovljivih izvora energije. Ihtiman je grad u zapadnoj Bugarskoj, delu Sofijske regije. Nalazi se 48 km od Sofije. Pre nekoliko godina opština Ihtiman počela je energetsku studiju sprovedenu na javnim zgradama koje se greju na naftu (petrolej) koristeći stari sistem spaljivanja čvrstog i tečnog goriva. Kao rezultat toga razvijen je novi koncept grejanja škola, vrtića, bolnica i nekoliko administrativnih zgrada.
D.Vidojković

Pročitajte i...