Sport

DIMITRIJE SIMONOVIĆ

dimitrijeSimonović Dimitrije – Sima (22.12.1932. Niš) diplomirani mašinski inžinjer. Jedan iz plejade onih dečaka koji su se opredelili za sport sa željom da u njemu ispolje svoje stvaralačke sposobnosti.

D.Simonović se bavio fudbalom ((igrao u pdmladku FK „Vlasta Božinović“), atletikom trčao 1500 metara) i kao svestranii „fiskulturnik“je učestvovao u nizu akcija i manifestacija.

Sima je bio zaljubljenik u košarku.Zbog toga se, dok je učesttvovao u radnoj akciji na pruzi Kučevo -Brodice i opredelio za sportsko usavršavanje u košarci.Pohađao je seminar za sudije i insstruktore košarke.U isto vreme pohađa kurs rukometa i prvi je ispitani košarkaški instruktor i sudija u Nišu.Proricana mu je sjajna karijera u košarci dok je igrao u ekipi košarke SD Radnički iz Niša.

Želja za aktivno učestvovanje u sistemaatskim takmičenjima dovela je D. Simonovića u rukomet.Rukomet je u periodu o kome je reč, bio u Nišu bolje organizovani i imaao formiran sistem takmičenja. Sima je u rukometu od prve propagandne utakmice (Dinamo iz Pančeva 1948) pa sve do gašanje velikog rukometa. Sttao je na mesto centra halfa i nije ga napuštao do prestanka aktivnoog igranja.

Simoonović je bio uvek aktivan u forumima koji su bili zaduženi za sporrt i nakom prestanka kzivnog bavljenja rukometom, preuzeo je obaveze u organizacijama i mnogo dorineoo da se rukometni ssport u gradu afirmiše do najviši nivo. Kruna njegovog rada je iniciranje, obbezbeđenje sredstava i učešće u izgradnji sportskih objekata a naročito je zapaženo njegovo zalaganje ka rukovodioca sporta u gradu oko izgradnje halle „Čair“, Ddispanzera, za sportsku medicinu, potpisnik ugovora sa JNA oko korišćenja Šivare za potrebe sporta u gradu, izgradnje teniskih terena, objekta Gusar, prostorije jastrebca i Palilulca, šahovskoog doma i teniskog doma , sala za boks i borilačke sportove i drzgih sportskih objekata.

Za rad u sportu dobitnik je Ooktobarske sportske nagrade i nagradu za životno delo, kao i druga priznajanja i pohvale za spotsku aktivnost.

Pročitajte i...