Promocije, sajmovi, festivali

Dani bureka u Nišu

Burek Od 9. do 11. septembra u ponoć biće održani sedmi „Dani bureka“ u Nišu. Manifestacija će biti održana kod Palilulske rampe u Nišu, a svečano otvaranje je večeras u 20 časova. Unija pekara Niša, koja je organizator Buregdžijade, očekuje dolazak od 12 do 15 pekara, a najavljuje i učesnike iz Makedonije, Grčke i Bugarske. Ona najavljuje i novitet – burek od ribe, a prvi put biće organizovan i Festival starogradskih pesama Balkana, na kojem će učestvovati šest ansambala, kao i Kolonija naivnih umetnika Balkana.

– Pokušaćemo da oborimo Ginisov rekord u veličini bureka. Biće to burek sa dimenzijama dva puta četiri metra – kaže predsednik Unije pekara Niša Branislav Vukadinović, podsećajući da je na niškoj Buregdžijadi 2007. već „umešen“ prethodni najveći burek na svetu, prečnika dva metra i težak oko 100 kilograma.

Uz Uniju pekara Niša organizatori su i Turistička organizacija Niša, kao i gradska opština Palilula, koja je obezbedila bine i štandove, kao i „svoju“ sanitarnu inspekciju koja je pomogla da se ispune svi standardi kako bi hrana bila bezbedna za posetioce. Buregdžijadu su podržali i grad Niš, preostale četiri gradske opštine i Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: Danas

Pročitajte i...