Promocije, sajmovi, festivali

Buregdžijada 2012

burekDeveti po redu Dani bureka održaće se od četvrtka, 13. septembra, do subote, 15. septembra, na nišavskom keju, tačnije na platou preko puta hotela „My Place“.

Buregdžijada, jedinstvena manifestacija koja promoviše čuveni srpski doručak burek okupiće šest niških pekara i po jednu iz Grčke i Makedonije, koje će se nadmetati u spravljanju ove slane poslastice, otkriva za „Narodne“ Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niš.

Tradicionalno će se praviti i najveći burek na svetu, čije će dimenzije ove godine biti četiri puta dva metra, a svi gosti će moći da ga probaju. Pored toga biće održano takmičenje za najbolji burek, a pripremamo i bogat kulturno umetnički program – kaže Vukadinović i dodaje: Posetioci manifestacije moći će da uživaju u nastupima domaćih kulturno umetničkih drušva, a biće tu i grčki i makedonski muzički ansambli. U sklopu programa nastupiće pevači takmičenja „Prvi glas Srbije“, a u planu je i Kabare na temu bureka, koji će izvesti deo glumačke ekipe „Kursadžija“. U toku su i pregovori oko gostovanja Bore Čorbe, ali još ništa nije potvrđeno.

Pored ponude bureka, od klasičnog sa sirom do kombinacije sa slaninom i pečurkama, za posetioce će biti pripremljen i burek sa belim bubrezima, koji će pripremati ekipa Nišlija koja je nedavno osvojila dve prve nagrade na Svetskom prvenstvu u spremanju afrodizijaka i specijaliteta od belih bubrega.

Kako kaže Vukadinović, biće izvedena i „Himna o bureku“, koju je osmislio Nišlija Srđan Živković Siđa, a koji će biti i voditelj programa.

Program festivala

Četvrtak 13. septembar 2012. god.
18.00 Defile učesnika i učenika (od Kalče do keja)
19.00 Muzički program – Nastup gostiju iz Grčke
20.00 Svečano otvaranje
2015 Nastup plesnog kluba „Swing“ iz Niša
2100 La Campanella i prvi glas Srbije (Igor Terzija, Nevena Đorđević i Filip Mitrović)

Petak 14. septembar 2012. god.
18.00 Muzički program – Nastup gostiju iz Makedonije
19.00 Izvorna grupa „Medijana“ iz Niša
19.30 Takmičenje pekara u razvijanju kora
20.30 Nastup kulturno umetničkih društava
– Folklorno društvo „KC Svrljig“
– Folklorno društvo „Neven“ iz Niša
– Crkveno-igrački ansambl „Branko“
23.00 Muzički program – „Avantura bend“ Niš

Subota 15. septembar 2012. god.
18.00 Muzički program – Nastup gostiju iz Grčke i Makedonije
19.00 Karaoke žurka
20.00 Izrada i podela najvećeg bureka na svetu
21.00 Kabare na temu bureka – Glumci iz „Kursadžija“
22.30 Muzička program „Blackberries“

Pročitajte i...