Kulturna dešavanja

Dani bugarskog filma

bugarski_filmU maloj Sali NKC-a od 1. do 3. marta održaće se Dani bugarskog filma. Filmovi počinju od 19:30h a ulaz je besplatan.

Ovu tradicionalnu manifestaciju otvoriće generalni konzul Bugarske, Atanas Krstin. Tom prilikom konzul će sa v.d. direktorkom NKC-a, Bojanom Simović, potpisati protokol o saradnji povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Na Danima bugarskog filma prikazivaće se filmovi kao što su kriminalistička drama o bratoubistvu – „Istraga“ (2006), rediteljke Iglike Trifonove, sa Svetlanom Jančevom i Krasimirom Dokovim u glavnim ulogama, koja je bila u zvaničnom programu Sarajevo film festivala, a na festivalu u Sofiji proglašena za najbolji balkanski film.

Posetioci će moći da vide i film „Love.net“ (2011), reditelja Ilijana Dževlekova – savremenu priču o ljubavi posredstvom društvenih mreža na internetu sa Hristom Šopovim, Zahari Bakarovim i Džonom Lejtonom iz grupe „Juraja hip“ i na kraju, komediju „Baja Ganjo“, reditelja Ivana Ničeva po istoimenom romanu Aleka Konstantinova – omaž nedavno preminulom velikom bugarskom glumcu Georgi Kalojančevu u istoimenoj ulozi bugarskog nacionalnog junaka.

Dane bugarskog filma zajednički organizuju udruženje „Caribrod“ i Niški kulturni centar uz pokroviteljstvo Konzulata Bugarske u Srbiji i Nacionalnog saveta bugarske nacionalne zajednice u Srbiji.

Projekcije počinju svakog dana od 19:30h, a ulaz je besplatan.

Pročitajte i...