Niške vesti

Crkvena proslava Edikta u Nišu

crkvaPoglavari Srpske pravoslavne crkve najavili su da će centralna crkvena proslava 1.700 godina od donošenja MIlanskog edikta biti održana u Nišu.
Vladika bački Irinej naglasio je da je crkva odredila nedelju, 6. oktobar za dan kada će i zvanično obeležiti ovaj veliki jubilej. Plan je, kako kaže vladika, da se tada održi svečana liturgija.

– Učestvovali bi svi patrijarsi i poglavari svih pravoslavnih crkava, a prisustvovali bi kao počasni gosti delegati, visoki predstavnici Rimokatoličke crkve, crkava reformacije i raznih hrišćanskih međunarodnih organizacija. To će biti jedna svetska manifestacija – rekao je vladika.

U Nišu bi tada, posle dugo vremena, kako kaže patrijarh srpski Irinej, trebalo da se sretnu predstavnici svih hrišćanskih crkava.

– To je događaj koji bi trebalo da baci svetlo na prošla vremena i da bude povod jednog novog odnosa među hrišćanskim crkvama. A znamo da je bilo ratova u prošlosti i, nažalost, u sadašnjosti, što mi Srbi dobro znamo i dobro osećamo – rekao je patrijarh Irinej.

Radoslav Pavlović savetnik predsednika Srbije potvrdio je da će proslava zvanično početi 17. januara u Nišu koncertom hora Sretenjskog manastira.

– To je hor koji trenutno važi za najbolji hor na planeti zemlji. Njihov program je kombinacija svetovne i duhovne muzike i njih ima 26, a pevaju kao da ih je 260. Potrudićemo se da napravimo jedan spektakl, jednu bajku i ispred pozorišta i u pozorištu o čemu će se dugo pričati – rekao je Pavlović.

On je dodao da će na toj prvoj svečanosti u Narodnom pozorištu biti 5 govornika, a prvi će reč imati gradonačelnik najvećeg grada na jugu Srbije Zoran Perišić.

Glavni rukovodilac projekta Slavica Trifunović naglasila je da će u sklopu proslave Milanskog edikta pažnja biti usmerena i ka nekim važnim infrastrukturnim projektima. Ona je najavila da bi tokom godine Arheološko nalazište Medijana trebalo da dobije novi krov, a Niš spomenik Cara Konstantina.

Južne Vesti

Pročitajte i...