Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu
Ciklus nordijskog dokumentarnog filma

Ciklus nordijskog dokumentarnog filma

dan-evropskog-filmaU okviru Festivala evropskog filma na kojem je planirano da u 2014. godini niška filmska publika pogleda ukupno 34 revije filmova iz zemalja iz Evrope na red je došao i ciklus nordijskog dokumentarnog filma.

Od četvrtka 31.jula pa do nedelje 3. avgusta svi zainteresovani mogu da pogledaju 4 dokumentarca i to: “Palme”, “Ekspedicija na kraj sveta”, “Pepeo” i “Bejbi iz Belvila”. Sve projekcije su od 20 sati u bioskopu Kupina a ulaz je slobodan.

“Palme” (Švedska) – četvrtak, 31. jul
Sinopsis: Švedski premijer i ugledni svetski političar Olof Palme ubijen je na ulici u Stokholmu 28. februara 1986. godine i čitava Švedska se gotovo preko noći promenila. Film o životu i vremenu ovog čoveka koga je svet poštovao, koji je promenio Švedsku i ne samo njenu istoriju.

“Ekspedicija na kraj sveta” (Danska) – petak, 1. avgust
Sinopsis: Jedrenjak sa tri jarbola uputio se na kraj sveta, ka ledenim masivima severoistočnog Grenlanda koji se sve brže tope. Putnici: umetnici i naučnici, čije su ambicije slične Kolumbovim ili putnicima Nojeve barke, na ovom putvanju sreću se sa novim i nepoznatim delom sveta.

“Pepeo” (Island) – subota, 2. avgust
Sinopsis: Film prati život tri porodice koje žive ispod vulkana Eijafjalajokul tokom prve godine posle erupcije koja je uznemirila i prizemljila Evropu 2010. godine. Ali, Islanđani, posebni uvek i u svemu, osim štete i pretrpljenog straha, nalaze prostora da razumeju vulkan.

“Bejbi iz Belvila” (Švedska)- nedelja, 3. avgust
Sinopsis: Čovek iz prošlosti iznenada poziva filmsku režiserku. Kaže da je dugo bio u zatvoru. Ona se seća proleća u Parizu kada su se upoznali, nereda, Vespe i mačke koju joj je poklonio. Takođe se seća i dana kada je nestao.

Ostavi komentar