EURO 2012 - Reprezentacije

Češka – EURO 2012

ceska

Česi su kulturno bogat narod. Pored najuticajnijih univerziteta (Karlov Univerzitet u Pragu, Univerzitet Palackog u Olomoucu), čuvenih kompozitora (Bedžih Smetana i Antonjin Dvoržak), poznatog filmskog festivala (u Karlovim Varima), jedne od najlepših svetskih manekenki (Eva Hercigova), Česi su takođe, i najveci potrošači piva na svetu (160 litara po glavi stanovnika godišnje). A kao i u drugim krajevima Evrope, postoji snažna povezanost između industrije piva i fudbala. To se u ovom slučaju manifestuje i kroz to da je jedna od slavnih pivskih kompanija generalni sponzor prve lige Češke. No, mehurića kojima se proslavlja fudbalski uspeh nije bilo odavno. Iako su Česi umeli itekako da pomrse račune mnogima.

Kao deo Čehoslovačke osvojili su zlatnu medalju na prvenstvu Evrope u Jugoslaviji 1976. godine, pobedivši Zapadnu Nemačku posle izvođenja penala u finalu u Beogradu. Čuveni Panenkin penal samo je deo slavne fudbalske priče u kojoj je ČSSR imao glavnu ulogu, no od tada se dugo čekalo na nove uspehe.
Sve se promenilo posle raspada Čehoslovačke 1. januara 1993. godine. Od tada Česi nisu propustili ni jedno Evropsko prvenstvo, pa će za njihovu reprezentaciju ovo biti peto uzastopno.

Osvojili su srebro 1996. u Engleskoj, kada su od Nemačke izgubili u finalu u Londonu golom Olivera Birhofa za konačnih 2:1 i tako zauzeli drugo mesto, što je njihov najveći uspeh u međunarodnim takmičenjima koji su postigli kao samostalna država.

U kvalifikacijama za EURO2012 Česi su tek kroz baraž obezbedili nastavak uspešne tradicije. Oni su pobedama nad Crnogorcima izborili pravo da se ponovo nadmeću za titulu najboljeg na kontinentu, a sa klupe ih predvodi selektor Mihal Bilek, bivši reprezentativac i ČSSR-a i Češke.

Ekipu na terenu vodi kapiten Tomaš Rosicki, igrač sredine terena koji je pet godina igrao za Borusiju iz Dortmunda, a od 2006. je član londonskog Arsenala. Za Česku je odigrao 80 utakmica i dao 20 golova. No, ono što je važno, to je da Čehe pre svega krasi timski duh, ali i neki igrači koji znaju kako se stiže do uspeha.

Na Evropskom prvenstvu za mlade reprezentacije 2002. godine u Švajcarskoj osvojili su titulu prvaka, a za Čehe su tada igrali Milan Baroš i golman Petr Čeh, koji su i u sadašnjoj ekipi.

Petr Čeh (1982), tri puta je proglašavan za najboljeg golmana Lige šampiona za sezone: 04/05, 06/07, 07/08. Za reprezentaciju je odigrao 89 utakmica. Poznat je po zaštitnoj maski za glavu koju nosi na svakoj utakmici ali ne zbog imidža, vec radi predostrožnosti da mu se ne bi ponovila povreda koju je zadobio u meču Premijer lige se Redingom, oktobra 2006.

Milan Baroš (1981) je trenutno napadač Galatasaraja a od 2001. godine nastupa za A reprezentaciju za koju je odigrao 87 utakmica i dao 40 golova. Na Evropskom prvenstvu u Portugaliji (2004) bio je najbolji strelac prvenstva sa pet postignutih golova. Takođe je bio i član Liverpulove generacije iz 2005. godine koja je tada osvojila Ligu šampiona savladavši Milan u finalu, u Istanbulu posle penala. Ipak, Baroš više nije na nekadašnjem nivou, iako će dati sve od sebe da upravo na EURO2012 pokaže suprotno.

Pročitajte i...