Niške vesti

Čair mora da se gradi iznova

Miloš Simonović

Država vodi računa o sportskim objektima?!

Gradski stadion u Nišu, koji je izgrađen pre 47 godina i na kojem igra Fudbalski klub Radnički najbolji je primer kako država vodi računa o sportskim objektima i koliko novca ima za njihovu modernizaciju.

„Prave Nišlije, samo Meraklije“, slogan je navijača koji već godinama jedva imaju gde da navijaju, pošto je gradski stadion skoro sasvim devastiran. Utakmice se, doduše, još uvek igraju, ali publike uglavnom ima samo na zapadnoj tribini. Severna i istočna sklone su padu, a ni južna nije „pouzdana“.

– Stadion Čair je u vlasništvu grada, a njime upravlja Sportski centar Čair. Tačno je da je u jako lošem, zapravo katastrofalnom stanju. Praktično, više od polovine stadiona nije u funkciji. Osnovni razlog za to je što se u stadion Čair nije ulagalo decenijama, još otkad je Radnički bio u Kupu UEFA, davnih 80-tih godina. Tada je urađena loža i zapadna tribina. Nakon toga, uvek je bilo nečeg „prioritetnijeg“, a stadion nije „došao na red“. Mi smo pre nekoliko meseci napravili presek stanja sportskih objekata u Nišu, kojih ima ukupno 15-tak manjih i većih stadiona. Određeni su prioriteti, a stadion Čair jeste prioritet. Grad ima i projekat sanacije i rekonstrukcije tog stadiona, kojim je predviđeno da raspolaže sa 17.000 sedišta, kao i da osim zapadne tribine bude pokrivena i istočna. Projekat predviđa da severna, istočna i južna tribina budu potpuno srušene, pa izgrađene nove – opisuje stanje Čaira za naš list gradonačelnik Miloš Simonović.

Ko će finansirati detaljnu sanaciju i rekonstrukciju? Da li je i država zainteresovana da „pomogne“?

– Grad je za ovu godinu predvideo takvo ulaganje, ali se još se ne zna konačna vrednost investicije, finansijska konstrukcija nije zaokružena. Nedavno je najavljeno da će se i država uključiti u to. Prilikom posete predsednika Srbije i ministra ekonomije Borisa Tadića i Mlađana Dinkića Nišu, pre nešto manje od dve sedmice, dogovoreno je da započne ovakvo ulaganje. Oni su tada obećali da će stadion Čair biti u Vladinom Programu sanacije i rekonstrukcije sportskih objekata u Srbiji. Dobro je, dakle, što se naš plan uklopio u plan države.

Koliko je država spremna da izdvoji za niški stadion? I kada će početi radovi?

– U tom razgovoru nije pominjana cifra. A radovi bi trebalo da počnu na jesen, bar prema obećanjima koje imamo. Za sada je izvesno da će se rekonstrukcija raditi fazno, dakle jedna po jedna tribina, što je dobro jer će stadion sve vreme moći da bude u funkciji.

Evropski investitori nisu zainteresovani

– Aktuelni gradski projekat sanacije i rekonstrukcije stadiona Čair je alternativni, pošto za predhodni idejni projekat, veoma ambiciozno zamišljen i vredan više od 50 miliona evra, nije bilo ni jednog zainteresovanog investitora u Evropi – kaže za Danas Miodrag Radović, gradski većnik resorno zadužen i za sport. Radović kaže da grad „nema zvanične informacije“ da je Mauricio Zamparini, potpredsednik Fudbalskog saveza Italije i vlasnik fudbalskih klubova Palermo i Venecija, zainteresovan da na Čairu izgradi stadion za 30.000 gledalaca i kupi FK Radnički, što su objavili neki mediji. „Na tu temu nisu vođeni bilo kakvi ozbiljniji razgovori“, kaže Radović.

Izvor: Danas

Pročitajte i...