Niške vesti

Antifašističke studije

antifasistiKurs Antifašističkih studija u Nišu počinje 20. februara i trajaće tokom cele godine, a obuhvatiće serije predavanja, radionica, izložbi i sličnih aktivnosti. Rok za prijavu je 15. februar, a organizator kursa je „Ženski prostor“ iz Niša.

Program Antifašističkih studija pruža mogućnost svima da se informišu o antifašističkom nasleđu i vrednostima, u našoj zajednici, na nivou cele zemlje, kao i u svetu.

– Namera nam je da podržimo kreiranje prostora za negovanje kritičkog mišjenja, promociju različitosti i borbe protiv diskriminacije, kao otpor rastućoj fašitizaciji društva. Nedostatak pravovremene i snažne reakcije na nacionalizam, ksenofobiju, rasizam, homofobiju, seksizam i sve ostale oblike fašizma je odgovornost svih nas – objasnila je Vera Kurtić, izvršna koordinatorka organizacije.

Zanimljivo je pomenuti da su predavanja inspirisana datumima važnim za antifašističku istoriju. Teme koje će se u okviru kursa obrađivati posvećene su istoriji i različitim pogledima na tradiciju antifašizma u srpskom društvu, kao i načinima funkcionisanja fašizma i otpora prema njemu.

– Trudimo da stvorimo društvo u kome neće biti diskriminacije, moramo početi od obrazovanja i informisanja – dodala je Vera Kurtić.

Na kursevima koji će biti održani krajem godine planirano je da polaznici osmisle zajednički projekat za obeležavanje antifašističke istorije grada Niša.

Organizacija „Ženski prostor“ je članica Antifašističkog kolektiva koji promoviše ljudska prava i antifašističke vrednosti i ideje, na teritoriji grada Niša. U saradnji sa drugim organizacijama koje se bave sličnom tematikom, „Ženski prostor“ je organizovao obeležavanje datuma važnih za antifašističku istoriju, predavanja, akcije informisanja javnosti i ukljanjanje grafita mržnje sa spomenika i zidova našeg grada.
Raspored tema u 2012. godini:

Februar – Istorija u zaboravu; Antifašističke tekovine u našem gradu
Mart – Značaj i istorija AFŽ-a; Mehanizmi funkcionisanja fašizma, kako mu se odupiremo?
April – Istorija Roma i Romkinja; Holokaust ne sme da se zaboravi
Maj – Prava radnika i radnica; Savremene civilizacijske tekovine i vrednosti
Jun – Dan ponosa; Čemu služi homofobija?
Novembar – Da se više ne ponovi; Sećanje na Kristalnu noć
Decembar – Koncept ljudskih prava; Da li ona zaista važe za sve?

Više informacija i prijavu za studije možete naći na sajtu „Ženskog prostora„.

Južne Vesti

Pročitajte i...