Film

Žućko – priča o Radivoju Koraću

zuckoMala sala Niškog kulturnog centra na Paliluli
Projekcije u 20 časova
Cena karata: 200,00 dinara
Prodajna mesta: Happy House (TC „Kalča, I sprat) i Niški kulturni centar (Stanoja Bunuševca bb)

Sve vezano za Radivoja Koraća Žućka, njegovu ličnost i život nalik je filmskoj priči. U igranom delu filma rekonstruisani su neki bitni detalji iz njegovog života: prvi košarkaški koraci, ratni zbeg u Lici, odvođenje oca na Goli otok, druženje s prijateljima, susreti sa Titom i Andrićem, saobraćajna nesreća… Kroz priču o Žućku vode nas naši proslavljeni košarkaši, Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić. Veliki broj čuvenih košarkaških zvezda, koje su stvarale i zauvek obeležile našu, evropsku i svetsku košarkašku istoriju takođe se pojavljuju u filmu. Mnogi od njih su i članovi košarkaške Kuće slavnih.

Korać je bio renesansna ličnost. Osim sporta, bio je strastveni zaljubljenik u nauku, književnost, slikarstvo, muziku. Kažu da je po svom obrazovanju, interesovanjima, inteligenciji mnogo odskakao od svoje okoline.

Radivoj Korać je ispisivao zlatnim slovima istoriju naše košarke. I ne samo to. Na njemu svojstven, tih i nenametljiv način menjao je na bolje vreme i društvo u kojem je živeo, ostavljajući mnogo toga u nasleđe budućim generacijama.

Režija: Gordan Matić
Scenario: Gordan Matić
Uloge: Vladimir Aleksić (Radivoj Korać-Žućko), Katarina Radivojević (Zagorka Korać, majka), Tihomir Stanić (Ivo Andrić), Voja Brajović (Josip Broz Tito), Tamara Krcunović (belgijska novinarka); Naratori: Aleksandar-Saša Đorđević, Milenko Tepić; Sagovornici: Borislav Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković, Dragutin Čermak, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić, Ivo Daneu, Boris Kristančić, Josip Đerđa, Nikola Plećaš, Francesco Varotto, Giuseppe Stefanelli, Pedro Ferrandiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk

Muzika: Darko Rundek
Žanr: igrano-dokumentarni / biopik
Trajanje: 85 min.

Pročitajte i...