Magazin, NišCafe

Zašto otići u Grčku na more?

Kao zemlja koja je tako blizu a opet sasvim povoljna, barem uzevši u obzir ostale mogućnosti, Grčka je Srbima oduvek bila primamljiva destinacija za letovanje. Kada se tome pridodaju prirodne lepote i istorijski značaj, koji Grčka ima bukvalno za izvoz, ona se svrstala u najpopularnije turističke destinacije sveta, a u poslednjih 15ak godina, Srbima je postala glavni smer za put na more.

Šta to Grčka ima, a što je Srbima tako primamljivo? Na ovo pitanje ne bi mogao da se pruži jedan odgovor, već je to pre sinteza različitih pojedinosti koje nama odgovaraju i koje nas pozivaju da im se ponovo vratimo. S obzirom da je srcu uvek draže ono što je blisko, u sklop tog odgovora definitivno spada grčki mentalitet, koji odiše ponosom i tradicijom (a kako i ne bi kada su toliko zadužili svet), ali sa druge strane i gostoprimstvom, ljubaznošću i veselim – da ne kažemo meraklijskim duhom. Da li vam to zvuči poznato? Neki bi čak otišli i toliko daleko pa bi rekli da je u pitanju odraz srpskog mentaliteta.

Grčko pravoslavlje iako ne presudno, nešto je što čini da se uvek osećamo dobrodošlim, i dodaje posebnu notu letovanju, pogotovo kada se vrlo često u blizini prelepih plaža na kojima turisti uživaju, nalazi neki od fascinantnih srednjevekovnih pravoslavnih manastira. Ako na vas nešto od prethodnog i ne ostavlja značajan utisak, dovoljan razlog za letovanje su prelepo more i peščane plaže u Grčkoj.

Mnoge plaže su kilometrima duge, sa prozirno čistim plavim morem, bilo da se nalaze na kopnenoj strani obale, bilo da krase prelepa Grčka ostrva kao što su Krf, Lefkada ili Zakintos, koja su zbog svoje blizine idealan izbor za leto za mlade, pogotovo ako se zna da neka nose i titulu ostrva na kojim se organizuju „najluđe žurke u Grčkoj“. Kulturno-istorijska podloga Grčke, koja je toliko bogata, pogotovo ostacima antičkih kraljevstva i republika, neretko je bila i direktno povezana sa srpskom istorijom, pa Grčku čini još fascinantnijom destinacijom za letovanje, a kada se tome pridoda i savršena grčka kuhinja, dobija se i konačni odgovor šta to ona pruža.

Ako pri svemu ovome živite u Nišu, onda je pravi izbor za leto 2015. putovanje u Grčku, te pogledajte gde se možete provesti i šta posetiti u Grčkoj, na svega 5-8h vožnje od Vaše kuće.

#1 Solun

Vožnja do Soluna traje svega 5h, a grad je koji bi svako u životu trebalo da poseti barem jednom, pogotovo naše Nišlije kojima je toliko blizu. Jedna je od najznačajnijih balkanskih luka, i tu ulogu ima još od antičkog doba kada ga je osnovao u 4. veku p.n.e. kralj Kasandar, koji je po svojoj ženi (inače polusestri Aleksandra Velikog) dao ime Tesaloniki. Grad je bio prava kosmopolitska luka, i dom za razne narode, ali značajan je i kao konačište mnogih srpskih boraca u Prvom svetskom ratu, koji su nakon oporavka na Krfu, u borbi za oslobođenje Srbije poginuli na Solunskom frontu. Te je obavezna stanica tokom posete ovom trgovačkom (sajamskom) centru i čuveno groblje Zejtinlik, za koje se kaže da svako ima barem nekog pretka sahranjenog tamo. Solun je i odlična polazna stanica za obilazak okolnih morskih centara poput poluostrva Halkidiki ili Olimpske regije u produžetku puta.

#2 Halkidiki

Kao što se u prošlom primeru navodi, izuzetno blizu se nalazi i čuveni Halkidiki, poluostrvo specifičnog izgleda sa svoja „tri prsta“, koje je nezvanična prestonica srpskih turista, što zbog lepote svojih plaža koje izlaze na Egejsko more i zanimljivog izbora za mlade, što zbog toga što je jedan deo Halkidikija zapravo Sveta gora (Atos), sedište sprskog manastira Hilandara. Najpoznatija letovališta na Kasandri i Sitoniji tj. preostala „dva prsta“ su Pefkohori, Polihrono, Hanioti, Neos Marmaras i drugi.

#3 Krf

Sada nas put navodi na zapadnu obalu Grčke, koju zapljuskuje Jonsko more, te skrećemo desno i nešto dužim putem stižemo do Krfa, još jedne „prestonice srpsko-grčke istorije“, uzevši u obzir to da je Krf bio utočište ali nažalost i konačište mnogim Srbima u Prvom svetskom ratu, čemu svedoči i mauzolej na ostrvcu Vido. No, da se pređe na neke srećnije teme, Krf je zaista neverovatno ostrvo, a po svojoj prirodnoj lepoti i bujnoj vegetaciji je prava morska oaza zbog čega nosi ime i „zeleno ostrvo“. Krf je ostrvo na kom je primetan duh zapada zbog zanimljive istorije, ali ono što je dodatno karakteristično jeste da je on savršen spoj kulture i vrhunskog provoda uz prelepe plaže na Krfu, kao što su Maritias i Glifada. Nezaboravan provod očekuje sve koji posete mesto na jugu Krfa – Kavos u kom se održavaju verovatno najluđe „Summer Fun žurke“ na grčkom primorju.

#4 Lefkada

Lefkada je prelepo ostrvu u Jonskom moru, nešto južnije od Krfa, koje odiše antičkom istorijom i neverovatnim plažama, a uz to je i još jedna od fenomenalnih Summer Fun destinacija, na kojoj se provode mnogi mladi, pa će to svakako biti slučaj i sa letovanjima u 2015. godini. Veruje se da je upravo Lefkada bila čuveno Homerovo ostrvo Itaka tj. dom koji godinama traži kralj Odisej, namučeni junak iz Homerove „Odiseje“. Postoji više dokaza za takve tvrdnje i to u blizini mesta Nidri, u kom se održavaju odlične žurke i koji čest izbor kao destinacija za mlade.

#5 Zakintos

Svi znaju onaj fazon „Zakintos – beskintos“, ali situacija je zaista drugačija, jer postoje brojne opcije kao što je Summer Fun letovanje za mlade koje vrlo povoljno pruža savršen spoj zezanja i provoda sa uživanjem na plažama, bez ikakve potrebe da razmišljate o tome kako se organizovati i kako doći na Zakintos. Ako su na Zakintosu mogli da uživaju Artemida i bog Apolon, kako grčka mitologija kaže, zašto ne biste mogli i Vi? Zakintos je još južnije ostrvo u Jonskom moru, prekriveno maslinjacima i vinogradima, pri čemu se naziva i „ostrvo kornjača“, pa sve to otkriva da je Zakintos prava oaza prirode i zanimljivog morskog života, posebno začinjenog noćnim provodom uz žurke do ranih jutarnjih sati. Oni koji su posetili Zakintos, kažu da je plaža Navagio nešto najneverovatnije što su ikada videli, pa nije ni čudo što spada u najpoznatije plaže na svetu, zahvaljujući svom tirkizno plavom moru, čisto belom pesku, stenama koje je okružuju i čuvenoj nasukanoj lađi.